Владимир Зографски: „Престанах с ритуалите и повярвах в себе си”

Владимир Зографски прави един от най-силните сезони в кариерата си. Самоковецът за първи път взе точки от всички състезания на престижния турнир „Четирите шанци” и завърши на рекордното за него 18-о място в подреждането. 25-годишният скачач нареди и 10 поредни състезания за Световната купа, в които намира място в топ 30. През ноември м. г. постигна и рекордното си класиране – 6-о място във финландския зимен център Рука. Дни след края на „Четирите шанци” Зографски даде интервю за в. „Меридиан мач”. Разговора на Никола Шентов поместваме с известни съкращения.

– Влади, правиш много силен сезон. Какво смени в подготовката си?
– Честно казано, нищо не съм променил. Просто повярвах в себе си и може би на това се дължи промяната в резултатите. До миналата година бях неуверен, несигурен, страхувах се от конкуренцията. Докато сега просто мисля по по-различен начин и това е нещото, което ми помага.
– Кой ти помогна да промениш мисленето си?
– Това е нещо, което трябва да направиш сам. Все пак имах разговори с няколко треньори, с приятели. Всички те от няколко години ми повтарят, че съм супер талантлив. Че съм много по-добър от повечето състезатели и че трябва просто да си повярвам. Аз обаче бях несигурен. Въпреки че миналата година скачах по-добре от сега, не постигнах никакви резултати. С времето започнах да мисля по различен начин, да бъда по-позитивен, да вярвам в себе си и стъпка по стъпка нещата започнаха да се получават.
– С друго око ли гледат вече съперниците към теб?
– Определено може да се види повече респект от тяхна страна. Интересуват се какво правя, къде и как тренирам. Защото, пак искам да го кажа, миналата година технически скачах по-добре, а в същото време нямах резултати. Именно това е интересно за тях в момента.
– Рьою Кобаяши спечели всичките стартове от „Четирите шанци”, като се превърна в едва третия състезател, който го е правил. Може ли да се каже, че японецът е феномен във вашия спорт?
– Мисля, че да. Ако погледнем как върви сезонът му… Просто в последните години аз не съм виждал състезател като него. И когато погледнем как убедително спечели и четирите старта на „Шанците”, можем да кажем, че той е едно ниво над всички останали. Ако продължава так, не мисля, че ще има кой да го спре.
– Какви са целите ти до края на сезона?
– Да скачам по-добре и по-уверено. Да вървя нагоре. Последните седмици имах проблеми с техниката и не мога да кажа, че скачах добре. Цели са ни в близко бъдеще да стабилизирам представянето си и да мога да правя два поредни добри опита.
– Подиум за Световната купа реална цел ли е?
– На този етап е трудно, но не е невъзможно. Ако продължавам да вярвам в себе си и да работя в същия дух, защо не? Но реално погледнато, имам още дълъг път да извървя, докато стигна до подиума.
– Може ли да се каже, че след представянето ти на олимпиадата в Пьонгчанг си повярва допълнително?
– Честно казано – не. Всичко стана след разговорите с някои треньори, които са доста близки до мен. Също така семейството ми постоянно повтаряше, че мога. След като го постигнах на 17 години, защо да не мога и сега, когато вече съм по-възрастен и физически по-подготвен. Така в един момент аз си зададох въпроса защо нещата не се получават. Осъзнах, че сам си поставям бариерите. През лятото се опитах да променя всичко това и до някаква степен се получи.
– Преди години имаше сериозни проблеми с екипировката. Как ги преодоля?
– В момента разполагам с по-голям екип, отколкото преди. Това ми помага, защото преди работих само с баща ми и само двама човека няма как да „покрият” абсолютно всичко, което е необходимо за професионалния спорт. В момента, благодарение на Федерацията по ски, за което съм безкрайно благодарен, имам по-голям екип се работи много по-лесно и по-бързо.
– Имаш ли някакви ритуали преди скок?
– Не. Преди имах и мисля, че това ми пречеше. От година и половина избягвам такива неща. Човек трябва да вярва в себе си, а не в някакви суеверия. Преди скок съм съсредоточен и гледам да си свърша работата. Знам, че трябва да направя това, което зависи от мен.
– Какво правиш в свободното си време?
– Ако трябва да съм честен, нямам никакво свободно време. Лятото дори ми е по-важно от зимата, защото тогава ми е сериозната подготовка. Зимата е старт след старт. Програмата е доста уплътнена.
– Виждаш ли скоро решение на проблема с шанците в България?
– Надявам се скоро да се разреши и това. Тук няма виновни и хора, които трябва да се упрекват. Все пак това е едно много скъпо съоръжение, което се използва само от нас, скачачите. Но има малка шанца в Самоков и идея да се направи същата около София, така че за този етап това е напълно достатъчно.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*