Зимни спортове, Новини, Спорт

Владимир Зографски с рекордно класиране, изпревари Камил Стох и остана на 3 точки от медалите в Ръшнов

Ски скачачът Владимир Зографски завърши на изключително престижното 5-о място в поредния старт от летните Гран при серии, състоял се навръх Деня на Независимостта на България 22 септември в румънския град Ръшнов.
25-годишният самоковец регистрира завидно постоянство при двата си опита на 97-метровата шанца в Трансилвания. Зографски скочи два пъти по 94.5 метра и с общ сбор от 253.6 точки влезе в топ 5. За последно това се случи преди 6 години, когато на 26 август 2012 г. Влади бе четвърти в Хакуба, Япония. Любопитна подробност е, че и в двете надпревари на една позиция пред Влади неминуемо завършва полякът Давид Кубацки. Освен него в Румъния преди нашето момче се класираха третият Евгени Климов от Русия, сребърният медалист Пьотър Жила от Полша и победителят от Германия Карл Гайгер. Зад Зографски пък финишира една от най-големите звезди на ски скока – триумфиралият в стартовете за Световната купа поляк Камил Стох, който е и трикратен олимпийски шампион.
Шанцата в Ръшнов явно носи късмет на Зографски, тъй като при последното си участие тук – в края на септември 2014 г., той спечели и двата старта за ФИС.
Днес предстои второто състезание в 15-хилядния град в подножието на Карпатите.

Делян Василев

Leave a Reply