Владимир Кабрански: „Истинският стих е рисунка със сърцето”

Регионалното начало на 14-ото издание на националния „Маратон на четенето” в Самоков бе поставено с представянето на дебютната стихосбирка на Владимир Кабрански „И когато имаш…” в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 5 април.
Мирослава Мирчева представи накратко Кабрански и неговото творчество и даде думата на самия автор, който най-напред сподели, че започва да пише стихове още като ученик в пети клас, след разтърсваща житейска ситуация, но впоследствие „малката синя тетрадка с редове и квадратчета” изчезва безследно. „Според мен четенето и писането са свързани и си мисля, че стиховете ми тогава не са били толкова добри, защото не съм имал необходимата за това основа”, направи си самооценка Кабрански.
Той и сега гледа самокритично на своите творби, но благодарение на настойчивостта на неговите приятели и колеги-творци Зинаида Хаджимитова и Христо Христов книгата вижда бял свят. Донякъде неувереността на Владимир идва и от неговия респект към поезията, която, както заяви самия той, в днешно време сякаш отсъства и всеки човек, който римува думи, нарича себе си поет. „За да е истински един стих, той трябва да идва от сърцето”, възкликна Кабрански.
Литературният критик Христо Христов, чиято книга „Самоковски силуети 3” се „роди” в един ден с „И когато имаш…”, обаче не се съгласи с това твърдение. „Поезията идва от поета. А поетът не се създава – той се ражда. Много хора пишат, но добра и хубава поезия се получава рядко, защото това е сложно занимание – най-общо казано, философия. Дълбоката поезия пък наистина не се чете много, защото и читателят трябва да има поетични чувства. Иначе няма как да я разбере – пълна е с метафори, алегории, сравнения, които трудно един непоетичен читател може да схване”, заяви Христов.
Той си припомни, че още от първите си срещи със стиховете на Кабрански отпреди година-две е бил силно впечатлен. Затова, заедно със Зинаида Хаджимитова, са били твърдо решени да подтикнат своя колега към издаването на стихосбирка.
„Макар и да не е изучавал литература /б. а. по професия Владимир е технолог-химик във фирма „Самел-90”/, той има поетичните форми у себе си интуитивно”, подчерта Христов и добави, че от страниците на „И когато имаш…” лъха една особена поетична самота, а в творбите е претворена личността, душевността на автора „в най-голяма и откровена, „разголваща” степен – той диша, споделя, мечтае, бленува, рисува с думи в своите стихове.”
Младата библиотекарка Калина Пиргова прочете стихове на Кабрански, а присъстващите споделяха непосредствените си впечатления. В разискванията се включиха и Зинаида Хаджимитова, Любомир Малинов и Яна Василева.
Много от гостите си закупиха книгата и получиха автограф от автора.

х х х

Владимир Кабрански е издал досега и два сборника с разкази – „Страната на фантазиите” и „Разказани приказки и приказни разкази”, два романа – „Кланица” /фантастика/ и „Старецът и песента” /на съвременна тема/, както и книгата за деца „Ема и Жълтото коте”. Разказът му „Генезис” пък бе сред наградените в националния конкурс „Изгревът на следващото – 2018” и е включен в алманах.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*