Владимир Кабрански представи нов роман – „Старецът и Песента”

„Старецът и Песента” – заглавие на книга, което на първи прочит навява мисли за мъдрост, лирика, носталгия, романтика, дори митичност. Заглавието е на новия роман на Владимир Кабрански, който бе представен от Христо Христов на 17 октомври в обновената след частичен ремонт Общинска библиотека „Паисий Хилендарски”.
Да, има в книгата и мъдрост, и романтика, но и още много мисъл, символика, разочарования, духовни битки. Христов оцени изключително високо новото произведение на Кабрански. Той сам бил изненадан от факта, че нито Старецът, нито Песента са главни герои, както би се очаквало. Всъщност главен герой е самият разказвач и основното в книгата е неговата изповед. Целият живот на героя представлява протест срещу системата. И мечтата му е такава – да избяга от нея на някое по-хубаво място.
Старецът пък е мъдрец, който пази моралните ценности. Не случайно жилището му е до скала – символ на устойчивост, на вечните и неизменни неща.
Песента пък е един особен момент. Не всеки я чува, но избраните знаят, че нещо предстои – някакви промени може би. Любомир Малинов изтъкна, че най-силно е впечатлението му от посланието, което носи Песента. Защото главният герой я чува. Колкото и на дълбоко да е погребано чувството, тo съществува. А това означава, че той има – какъвто и да би бил, изход пред себе си. Животът е пълен с изгубени човешки съдби, но главният герой се противопоставя и остава непримирим.
Малинов посочи и друга важна особеност на книгата – умението на автора да разказва по класически начин и едновременно с това да звучи модерно.
Весела Колешанова припомни мисълта на Чехов, че колкото и да е хубав един роман, ако завършекът е слаб, все едно нищо не си написал. За чест на автора, финалът на произведението му е прекрасен, възкликна Колешанова.
Самият Владимир Кабрански поясни, че творбата му символизира днешния ден. „Мястото можеш да смениш, да избягаш от него, но живееш днес”, наблегна авторът. Той благодари на редакторите и спомоществователите на книгата.
Гл. библиотекар Албена Ихтиманска, която се изяви като водеща, представи писателя и като талантлив творец на фотографии. Впечатляваща изложба от негови снимки е подредена във фоайето на библиотеката.
„Старецът и Песента” е четвъртата книга на Вл. Кабрански /след „Страната на фантазиите”, „Разказани приказки и приказни разкази” и „Кланица”/. Цената й е 15 лв.

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*