Зимни спортове, Новини, Спорт

Влади Зографски стартира участието си в зимната универсиада днес

Владимир Зографски ще стартира пръв от заявените четирима родни представители на започващата зимна универсиада. Както вече стана ясно, за първи път в историята световните студентски игри са с поделено домакинство в две държави – Словакия и Испания.
Стартът на Зографски на шанцата в курорта Щръбске плесо е насрочен за 27 януари /вторник/, а официалните тренировки бяха в неделя и понеделник. Както е известно, личен треньор на световния шампион за младежи е неговият баща Емил Зографски.
Останалите родни представители – Александра Жекова /бордъркрос/, Радослав Янков /сноуборд/ и Георги Нушев /ски алпийски дисциплини/, ще мерят сили с противниците си в Сиера Невада, Испания.
Зимните универсиади се провеждат всяка нечетна година в продължение на 11 дни. Състезанията са в осем задължителни спорта, четири от които на лед – кърлинг, хокей, фигурно пързаляне и шорттрек, а останалите четири на сняг – алпийски ски, ски бягане, сноуборд и биатлон. Към тях по желание на домакина могат да бъдат добавени максимум още до три вида спорт. Такива сега са северната комбинация и ски скокът.
Вече са определени и домакините на следващите две универсиади – Алмати /Казахстан/ през 2017 г. и Красноярск /Русия/ две години по-късно.

Leave a Reply