Властелинът на Европа Красимир Анев бе приветстван по шампионски в България

Европейският шампион в биатлона Красимир Анев и личният му треньор и също наш съгражданин Георги Фъртунов бяха тържествено приветствани на родна земя по-рано днес.
Още на летището голяма самоковска делегация изненада приятно Краси Анев, който се появи на „Терминал 2” около 10.30 ч. Спортният герой на България бе посрещнат в родината си лично от кмета на Самоков Владимир Георгиев и зам.-кмета Люба Кленова, които му връчиха уникална питка – с българския трибагреник и символни рози, стойка на биатлонист, златен медал, фланелка с паметния стартов номер 37, логото на Международната федерация по биатлон и надпис „Честито, шампионе”. Тук бяха роднини и приятели на шампиона, както и десетки деца и младежи от самоковските клубове по биатлон „Боровец” и „Рилски спортист”, които гордо развяваха трибагреници и плакати с лика на Анев. Краси бе приветстван и от някои от най-големите имена на българския биатлон – Павлина Филипова, Надя Алексиева, Цветанка Кръстева, Мария Манолова, Силвана Благоева, както и известните самоковци Красимир Виденов, Валентина Торлакова и др. Много цветя, целувки, снимки и сълзи от радост белязаха незабравимия момент.


„Едва сега вече сякаш мога да почувствам какво съм постигнал. Това е и моята най-голяма награда – да видя, че с моите постижения правя сънародниците ми щастливи”, коментира 31-годишният състезател за „Приятел” вече на самоковска почва.
Вълнуващите емоции от срещата със своя идол държаха младите самоковски биатлонисти през целия път обратно до Самоков. Надеждите са, че положителният пример на Краси Анев ще успее да внесе нови сили у тях за предстоящото до края на седмицата държавно първенство в Боровец, където подрастващите ще имат възможността да тренират и да се състезават с новия европейски шампион в индивидуалната надпревара на 20 км. Именно на писта „Бистрица” в най-стария курорт у нас Краси ще се готви за предстоящото в началото на март световно първенство по биатлон в Йостерзунд, Швеция.
„Спомням си как преди време с моите съотборници от Самоков се прибирахме с купища медали от различните състезания. Надявам се сега нашите наследници да направят същото”, надъха Анев подрастващите самоковски биатлонисти.


Някогашният му съотборник в националния отбор и настоящ треньор на клуб „Боровец” Мирослав Кенанов изтъкна, че европейският връх на Краси и равносилен на олимпийски медал за България. Кенанов изрази надеждите си, че покрай успеха на Анев ще се заговори още повече за този популярен спорт в България и в частност в Самоков, за да бъдет още по-добре подпомагани и мотивирани младите хора, които практикуват биатлон.
„Трогнат съм от посрещането и искам да благодаря на Общината и лично на кмета Георгиев и зам.-кмета Кленова за топлото приветствие и за доброто им отношение към нашия спорт”, заяви Краси Анев.
Припомняме, че той стигна до европейския връх при мъжете за първи път в своята кариера. Досега почетният гражданин ва Самоков имаше една подобна титла при младежите. При мъжете пък натрупа по 4 сребърни и бронзови отличия, но все нещо му пречеше да се пребори за златото. Триумфът е паметен и за цялата ни страна, която до този момент имаше само един европейски шампион.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*