Новини, Политика, Статии, коментари, Читателски, Шарен свят

Властта си свали маската – 2

Несъгласие

В отговор на коментара на кмета Владимир Георгиев по време на редовната сесия на Общинския съвет от 13 декември, че ако хората от Инициативния комитет са присъствали, щели са да чуят, че Общината трябва да плати 200 хил. лв. глоба за това, че все още ползва старото сметище, заявяваме:
А ако Общината си беше на мястото от 1995 г. насам по този въпрос, може би сега нямаше да се налага да се плащат тия пари. Ако Общината се беше съобразила с общественото мнение по отношение близостта на новоизбраната площадка, вместо да изгуби две години в опити да манипулира хората и с цената на всичко да пробута проекта, вероятно сега нямаше да се налагат глоби. Може би, ако бъдещото сметище се намираше на първоначално избраната площадка в Пчелин бани, сега то вече щеше да е изградено и да не се говори за глоби, а за разделно събиране на боклука.
Ние от Инициативния комитет не сме съгласни с елементарните опити за манипулация и настройване на хората един срещу друг по този въпрос. С този си коментар кметът излиза от добрия тон, което не приляга на заеманата от него длъжност и обещаната “нова визия” на община Самоков.
От Инициативния комитет недоумяваме как градът може да си позволи разходи от няколко милиона в името на едно частно инвестиционно намерение – Цари мали град, докато в същото време се задъхва от една глоба, която е само и единствено функция на недалновидната политика в Общината по отношение на отпадъците.
По отношение размера на новата такса смет, за който отново ще бъде обвинен Инициативният комитет, следва да се предприемат действия относно законноста на формирането й. Може би гражданите на община Самоков не знаят, че критериите за формирането на такса смет са твърде съмнителни, което също няма да остане така доста дълго време.
Инициативният комитет ще продължи работата по проблема с боклука на Самоков, настоявайки новото сметище, наричано още “депо”, да бъде изградено на първоначално избраното място в Пчелин бани в интерес на здравето и качеството на живот на самоковци.
По проблема вече надлежно е уведомена и Европейската комисия, която предстои да формира група за проследяване на целия процес по избора и подмяната в последния момент на площадката за ново сметище.
Инициативният комитет държи да бъде ясно, че действията му са продиктувани единствено от стремежа Община Самоков да води здравословна и действително полезна политика по отношение на своите граждани и общността, като веднъж завинаги свали воала на частните корпоративни интереси от “визията” си.

Инициативен комитет

Leave a Reply