Новини, Политика

Вл. Георгиев увери, че тази година ще има повече проекти за селата

Работна среща с кметовете и кметските наместници от селата във връзка с приемането на бюджета на общината за 2014 г. се състоя на 27 януари. Кметът Владимир Георгиев обясни, че при подготовката на проектобюджета са взети предвид предложенията на колегите му от селата. От декември се работи за очертаване на „пистата” на Общината за програмния период 2014-2020 г. Най-важната задача е Общината да има възможност да кандидатства по европейските програми за регионално развитие и за селските райони.
„Трябва да сме наясно какви неща можем да направим за всяко село и да кандидатстваме, като разчитаме на фонд „500”, по който тази година за пръв път правителството ще отпусне 500 млн. лв. на общините за европейски програми”, изтъкна Георгиев.
Същевременно той предупреди, че настоящата година ще бъде трудна, тъй като до средата й няма да има пари по европейски програми.
Кметът увери още, че през 2014-а ще има повече проекти за селата в общината, отколкото за града. По думите му, ще се имат предвид предложенията на местната общественост, на кметовете и кметските наместници, без да се пропусне нито едно село. „Няма да се ограничаваме само с парите за текущи ремонти, за асфалтиране”, добави градоначалникът.
До 21 февруари ще се приемат проекти на стойност до 10 хил. лв. Препоръчано бе да се огледат и сградите на черквите по селата и ако се правят проекти в тази насока, църковните настоятелства да осигурят снимки и да посочат съответна банкова сметка.
Вл. Георгиев потвърди, че през тази година ще се ремонтират пътищата за Дупница и Ихтиман и ще се подготвят проекти за трасето Костенец – Боровец – Самоков – София.
На съвещанието бяха разгледани и други проблеми, включително необходимостта от активизиране при опазването на горите и при събирането на данъци. „Нека да се следи по-добре работата на назначените по различни програми, за да видят хората, че сме добри стопани”, заключи кметът.
Зам.-кметът Радослав Стойчев напомни, че капиталовите разходи за града и селата възлизат на 1,5 млн. лв., че средствата за селата няма да са по-малко от миналата година и че те ще се насочват там, където е най-необходимо.
Председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева също взе участие в работната среща.

Leave a Reply