Новини, Читателски, Шарен свят

Водата не стига, а някои по цял ден си перат килими и одеяла

Възмутена съм просто от поведението на жители на кв. “Самоково”, които използват съботните и неделните дни, за да изперат насред квартала своите килими, пътеки, одеяла. Изнасят ги навън и по цял ден разхищават вода за тях. Някои перат по десетина “парчета” – можете да си представите колко чиста питейна вода отива…
В същото време наши съграждани от високите етажи на жилищните блокове в центъра и от по-ниско разположените квартали се оплакват почти постоянно,че нямат вода или че не достига.
Не мога да разбера тези хора, които по цял ден се занимават със своите килими и одеяла и изразходват за това вода, която иначе на други места я няма дори само за пиене и миене. И то в тези най-горещи дни…
Наблюденията ми са от живеещи в бл. 3 и бл. 8 в “Самоково”, но подобно е положението и на много други места в квартала. При това се ползва обща вода, която не ти минава през водомера и не се плаща. Сигурно щяха да си помислят много дали така да разхищават водата, ако всичко минаваше през техния водомер…
Когато говоря със съседи за тези неразбории, някои от тях също се възмущават, но след някой и друг ден ги гледам, че и те по същия начин изнасят масово да перат навън одеяла, килими и какво ли не и заемат и лостове, та дори и катерушките и другите съоръжения за децата, за да ги прострат да съхнат.
За морала и поведението на такива хора няма какво да се коментира. Някои от тях са известни и дори уважавани съграждани. Просто се питам как не ги е срам?
Обаждах се по телефона и на директора на “ВиК” в Самоков. Той се отнесе с внимание, изслуша ме, каза, че ме разбира и съм права, но нямали възможност да санкционират тези хора.
Защо да няма възможност, не разбрах. Чу се междувременно, че някоя жена от бл. 4 била глобена за подобно деяние, но не знам дали това е вярно.
Има и други начини човек да си изпере и изсуши килимите, пътеките и одеялата. Има автомивки, където работещите там точно с това се занимават. Това, че понякога не са изпрани толкова добре тези постелки, не е основание насред лятото да се разхищава толкова много вода. Е, ще дадеш и някой лев, но кое сега е пък безплатно?! Не знам кой може да санкционира нарушителите и дали изобщо могат да бъдат глобени, но казвам всичко това поне малко да ми олекне.
Не сме чак толкова бедни, но във всекидневието си много страдаме от лоша организация, безхаберие и безнаказаност.

Р. Димитрова

Leave a Reply