Новини, Статии, коментари, Туризъм

Вода газя, жаден ходя…

Редакционно

Липсата на вода в Боровец по време на новогодишните празници стресира хиляди посетители на курорта от страната и чужбина и вдигна адреналина на персонала в хотелите и местните ръководства. Помрачен бе празникът на много курортисти, а и на работници, специалисти и ръководители от „ВиК” и други институции.
Замръзнал резервоар, както се разбра впоследствие, създаде проблемите. Посетителите пък напълниха социалните мрежи и медиите с оплаквания. Авторитетът на Боровец, който през последните две десетилетия сериозно пострада, отново бе поставен на изпитание. И то точно в момент, когато от „Бороспорт”, местния Съюз на хотелиерите и собствениците и Общината се полагат усилия да се възвърне старата слава на първия български планински курорт, който през тази година отбелязва и юбилейни 120 години от своето основаване.
От „ВиК” казаха, че проблемът не е нов и че всяка година се мъчат да кърпят положението. От Общината пък за пореден път обявиха, че отдавна е изработен специален проект за подобряване на водоснабдяването на Боровец и че дори са минали процедури и е избрана фирма-изпълнител, но поради липса на финансиране на практика не е предприето нищо.
Така в самото си начало новата година ни „изненада” със стар проблем.
Възможно е и не всичко от местните фирми и институции да е било направено, но Боровец е български и международен курорт и национално достояние и статутът му неминуемо изисква по-големи грижи и от страна на държавата. За мнозина Боровец е лицето на България пред света и е абсурдно и нелепо в такъв курорт да няма не нещо друго, а вода и то навръх Нова година!
Всяка есен, във връзка с подготовката за поредния сезон, в курорта се правят работни съвещания с участието на министри или техни заместници, на ръководители на областта и пр. Вероятно нещо се решава на тези срещи, но сривовете в края на миналата седмица показват, че важни неща се изпускат от полезрението. Или пък показват безсилието на региона и държавата? Не ни се иска да мислим, че става дума за безхаберие.
Рила в превод означава водна планина. А Боровец е сърцето на Рила. Не се ли спешно реконструира вътрешният водопровод, нахалост ще отиват всички усилия на хората, на Община, на фирми и институции курортът да върне старата си слава и туристите, които всички очакваме като манна небесна, ще продължават вода да газят и жадни да ходят. А не дай си Боже, и да оредяват…

Leave a Reply