История, Култура, Новини

Воин на духовността

Георги Михайлов

80 години от рождението на Георги Михайлов

Нашият съгражданин Георги Михайлов навърши на 11 август кръгли 80 години. Църковен деятел, историк, радетел на изобразителното изкуство, читалищен деец, книжар, книговезец, публицист, той си остава един воин на духовността в Самоков и региона, истински родолюбец и местен патриот в най-хубавия смисъл на тази дума.
Началното си образование Георги Михайлов завършва в Самоков, а средно – в Духовната семинария /първоначално в София, а след това – в Черепишкия манастир/ през 1953 г. Висшето си образование получава в 1957 г. в Духовната академия в София, профил църковна история, при проф. д-р Васил Пандурски и акад. Иван Снегаров.
От 1958 до 1961 г. работи като касиер-счетоводител в Рилския манастир, при игумена самоковец Стобийски епископ Варлаам /впоследствие пловдивски митрополит, вуйчо на оперната певица Росица Тренкова/.
През 1966 г. Г. Михайлов е назначен за уредник в Историческия музей в Самоков, а в 1976 г. – за уредник на Художествената галерия към музея. Спомня си, че през януари 1991 г. урежда най-голямата изложба на Самоковската художествена школа с творби на Захарий Зограф, Станислав Доспевски, Димитър Зограф и Никола Образописов.
През 1991-1992 г. е секретар на читалище-паметник „Отец Паисий”. По това време организира посещения в Струмица в Македония и на няколко града в Италия с хора към читалището.
Пенсионира се, но възрожденският му дух не го оставя спокоен. В 2000 г. отваря първата антикварна книжарница в Самоков.
Като зет във фамилията на Никола Карастоянов усвоява книговезкия занаят и го практикува и до ден днешен. Както сам споделя, книговезкото изкуство усвоява в книжарницата на издателите Братя Чипеви в София през далечните 1953-1954 г.
Георги Михайлов е добър познавач, изпълнител и диригент на източноправославните църковни песнопения. Дълги години е певец в Митрополитската църква и Девическия манастир. Заслужил е и църковното звание протопсалт.
Този ветеран на културния ни фронт има над 200 исторически, краеведски и изкуствоведчески публикации в самоковския печат, както и във вестниците „Софийска правда”, „Народна култура” и „Църковен вестник”. Първата му статия пък излиза в сп. „Духовна култура” преди повече от половин век – през 1962 г.
Въпреки някои здравословни проблеми Георги Михайлов и сега се стреми редовно да следи културния живот на Самоков и района, а и сам да взема участие в него, доколкото силите му позволяват.
Честит юбилей, бай Георги! От името и на много твои приятели и духовни събратя от сърце ти желая много здраве, бодър дух и творческо дълголетие!

Александър Бонев

Leave a Reply