Новини, Политика

Вотът в общината: Първи е ГЕРБ, следван от „БСП – лява България” и „България без цензура”

Вот за бъдещето в 4-а секция в ОУ “Христо Максимов”

Общо 8 партии и коалиции влизат в 43-ото Народно събрание, стана ясно след изборите на 5 октомври. Никой няма мнозинство и предстоят трудни преговори за съставяне на управляваща коалиция.
В нашата община по неофициални данни начело излезе ГЕРБ с 35,7 % /6123 гласа/. На второ място е „БСП – лява България” с 19.8 % /3395 гласа/, а на трето – „България без цензура” с 14.4 % /2472 гласа/.
Следват ДПС – 8.5 % /1492 гласа/, Реформаторски блок – 7 % /1198/, Патриотичен фронт – 6.3 % /1083/, АБВ – 3.27 % /560/, „Атака” – 2.6 % /443 гласа/ и др.
В сравнение с парламентарните избори през пролетта на миналата година прави впечатление, че резултатите на БСП са с около една трета по-ниски. Отлив има и при „Атака” – от 6.9 % на 2.6 %.
ГЕРБ пък увеличава преднината си с около 5 %. Напредък бележи и Реформаторският блок, явил се за първи път под тази форма на евроизборите през май т. г. Безспорен е успехът и на Патриотичния фронт /Националният фронт за спасение на България и ВМРО/.
Силно е представянето и на „България без цензура”. Тази коалиция се явява за първи път на парламентарен вот, но получава впечатляващите 14.4 % /през м. г. една от присъдружните партии – ЛИДЕР – взе малко над 9 %/. ДПС също увеличава гласовете си – от 6 % на 8.5 %. Сравнително добър е резултатът и на АБВ. Коалицията заема 7-о място от общо 25 партии и коалиции, които участваха в изборите.
Като се имат предвид резултатите в нашия 26-и многомандатен избирателен район /обхващащ територията на Софийска област/, се очаква 8-те депутати от областта да се разпределят така: трима от ГЕРБ, двама – от „БСП – лява коалиция” и по един от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и „Атака”.
Първите трима от листата на ГЕРБ в областта са Ивайло Московски, Галя Георгиева и самоковката Ирена Коцева. Първите двама от листата на „БСП – лява коалиция” са Корнелия Нинова и Георги Бояджиев. Начело в листите на останалите три партии и коалиции, които вероятно ще имат народни представители, са Димитър Делчев, Велизар Енчев и Деница Гаджева.
Окончателно имената на бъдещите народни представители ще станат ясни след отчитането и на преференциите.
Избирателната активност е определено ниска. Във вота, състоял се в 65 секции в града и селата, са участвали малко повече от половината гласоподаватели – 17 100 от общо 32 913 души, имащи право на глас, т. е. 51.9 %. Това означава, че на практика половината избиратели не са намерили за необходимо да се разходят до урните.
Активността е доста по-ниска не само по принцип, но и в сравнение с минали избори. На парламентарния вот през 2013 г. бюлетина са пуснали 60 % от гласоподавателите, а през 2009 г. – 68 %. Негативната тенденция е повече от очевидна.
Квота за парламента най-вероятно ще спечели и първият в листата на ДПС в съседната Кюстендилска област – самоковецът Александър Методиев /Сали/.
Документите на секционните избирателни комисии от Самоковска община, както и от цялата Софийска област, бяха приемани в сградата на областната администрация в София. Представителите на комисиите от общината ни се завърнаха в Самоков едва към обяд вчера – понеделник, 6 октомври. Според тях организацията на работата е била добра, но е било необходимо повече екипи да приемат протоколите и чувалите с бюлетини, за да не се получава подобно забавяне.
От областната администрация за представителите на комисиите бяха осигурени топли напитки и сандвичи, както и столове.
Служители от Областната дирекция на МВР осигуряваха реда и сигурността.

Leave a Reply