История, Култура, Новини, Снимки

Впечатляващ спектакъл съживи на читалищната сцена легендата за Орфей и Евридика /СНИМКИ/

Възпитаниците на школата по танцово изкуство и фолклорния ансамбъл „Самоков” преплетоха на 3 юни на сцената на читалище-паметник „Отец Паисий” мистика и реалност, въображение и образ, звук и светлина, балет и фолклор, за да пресъздадат по един изключително въздействащ начин легендата за страстната любов между митичните персонажи Орфей и Евридика.
Сценографията и режисурата на главните действащи лица – Ралица Стоянова и Борислав Искрев, ръководители на двете формации, разкриха в три действия красотата, но и трагичността на Орфеевата любов. Силите на доброто и злото на читалищната сцена се редуваха досущ както в стародавната легенда, достигнала и до нас, вече близо три хилядолетия след нейното възникване.

…И ето, виждаме двамата влюбени, пленени от вълшебното чувство и сияещи от щастие. Обградени са от малките балетни ангелчета. Танцуват с фолклорните самодиви. Евридика се откъсва за миг от своя любим и две змии /изключително гъвкави момичета/ впръскват отровата си в нея. Орфей е съкрушен и тъжи над тялото на изкусителната си жена. Но не се предава. Бори се със силите на мрака и ето го вече в подземното царство. Там е неговата Евридика. Музата на любовта му. Музата на живота му. Той я намира. И двамата поемат по спасителния път. Вече виждат Царството на живите! Но не би… Съдбата е решила друго…
Един последен акорд от Орфей, едно последно видение от Евридика…
И аплодисменти. Силни и нестихващи. Светлини. Прожектори. Силата на любовта е победила! Силата на красотата е тук и е завладяла стотици сърца и души. Дано да остане там трайно…
Драматичната музика, с вплетени по много деликатен начин фолклорни мотиви, още звучи в главите на зрителите и слушателите, които са притаили дъх и измерват изминалия час не в минути, а с честотата на вдишванията.

„Бяхме свидетели на невероятно представление и не мисля, че има какво да се каже след такъв спектакъл”, долетяха думите от сцената на председателя на читалището Стоян Пашов, който върна публиката в реалността. „Бъдете винаги така инициативни”, пожела той на ентусиастите.
„Благодарим за безрезервната подкрепа и доверие на г-н Пашов, както и на читалищното настоятелство и на всички наши колеги. Благодарим за подкрепата на Община Самоков, „Самел-90”, Бисер Боянов, VOX music, Георги Чапкънски и на всички колеги на сцената, които са не само наши ученици, но едни истински творци, които дават всичко от себе си и го правят с любов”, сподели развълнувано Ралица Стоянова. Колегата й Борислав Искрев пък покани присъстващите отново да съпреживеят завладелите ги емоции на 5 юни, сряда, пак от 19.30 ч.
Спектакълът бе посветен на 160-годишнината на читалище-паметник „Отец Паисий”.

Делян Василев

Повече снимки може да видите ТУК

Leave a Reply