„Времето на антибиотиците изтича”

Световната седмица на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците тази година преминава под мотото „Времето на антибиотиците изтича“. Целта е да се привлече вниманието към проблема с антибиотичната резистентност /привикването с антибиотиците, при което ефект от тях вече няма/.
Сега годишно 33 хил. души в ЕС и близо 700 хил. по света умират от инфекции, причинени от бактерии, резистентни /устойчиви/ на антибиотици. В България се приема, че подобна е била причината за смъртта на 280 души.
По данни на Световната здравна организация, малкото разработвани в момента нови антибиотици не са в състояние да се справят с нарастващия брой мултирезистентни микроорганизми. Във връзка с вредата от безразборното използване на антибиотици специалистите припомнят, че те лекуват инфекции, причинени от бактерии, и не са подходящи при вирусни и сезонни инфекции като грипа. Лекуването с антибиотик трябва да е консултирано с лекар задължително.
Това потвърди и проф. Енчо Савов, който разговаря на 14 ноември в „МБАЛ-Самоков” по проблема с представители на местни медии.
Според учения през последните години резистентността става страхотен проблем. Някои прогнози сочат, че до 2050 г. едва ли не годишно ще умират по 10 млн. пациенти, които са с инфекция, причинена от микроорганизми, което е повече от смъртността на онкоболните и болните с диабет, взети заедно.
Едната причина е, че бактериите много бързо стават устойчиви на различните антибиотици. Втората причина е, че фармацевтичните фирми през последните години не са синтезирали нито една нова антибиотична молекула, която да бъде използвана като възможност за третиране при подобна инфекция.
За да стигне един антибиотик до пазара са необходими около 15 години и то с големи вложения – към 15 млрд. долара. През 2009 г. на среща на високо равнище между САЩ и ЕС се стига до решение да бъдат обединени усилията на фармацевтичните компании от двата континента за синтезирането до 2020 г. на 10 нови молекули. Вече изтича 2018 г., но няма нито една нова синтезирана молекула.
Антибиотиците сега се изписват често. Но трябва да се преценява кои препарати къде действат – в кръвта, в белите дробове, в урината и т. н. Според проф. Савов тези неща не се знаят или се подценяват от доста медици, а всиичко това трябва да се има предвид, когато се прави оценка какъв антибиотик да бъде използван. Това се отнася особено за общопрактикуващите лекари, подчерта професорът. Той допълни, че почти във всички болници има създадени и комисии по антибиотична политика.
„Казано колкото на шега, толкова и на сериозно, не Седмица, а Година трябва да има на антибиотъчната резистентност, на необходимостта антибиотиците да бъдат използвани разумно. Но с тази Седмица поне бием камбаната за това, че според Световната здравна организация това е третият по тежест световен проблем”, изтъкна проф. Савов. Според него особено внимание при препоръчването на антибиотици при тежки инфекции трябва да проявяват лекарите, които работят с деца и и по-възрастни хора.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*