Връчиха „Захарий Зограф“ на Десислава Минчева

Национаната награда за живопис „Захарий Зограф” за миналата 2020 г. бе връчена на носителката й Десислава Минчева на тържество на 14 май, състояло се в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“.
Художничката бе удостоена с изящна статууетка, изработена от скулптора Георги Чапкънов, грамота и премия от 4000 лв. Наградата бе връчена от кмета Владимир Георгиев, а притежателката й бе представена от председателя на журито проф. Аксиния Джурова.
По-късно новият лауреат поднесе цвметя пред паметника на Захарий Зограф в града ни.
Десислава Юлий Минчева е родена през 1956 г. в София. Завършила е Националната художествена академия, където сега преподава като професор. Има десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носителка е на златен медал от италианската фондация „Агаци”. Изнасяла е лекции във Франция, Испния, Италия, Мексико, Китай.

Проф. Минчева бе избрана от жури, в което освен председателя проф. Джурова, участваха като членове председателят на Съюза на българските художници Любен Генов, бившите носители на наградата Станислав Памукчиев и Захари Каменов, изкуствоведа Борислав Китанов, галериста Иво Масларски и кметът на Община Самоков Владимир Георгиев. Като достойни конкуренти на Десислава Минчева журито е обсъдило и имената на художниците Румен Жеков, Атанас Парушев, Долорес Димова и Васил Стоев.
Наградата „Захарий Зограф“ е учредена в началбото на 70-те години на миналия век по инициатива на ръководството на Самоковска община и на Съюза на българските художници. Паричната премия е осигурена от Общината, СБХ и сдружение “Захари Стоянов”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*