Култура, Новини

Връчиха наградата „Захарий Зограф” на Чавдар Петров

Церемония по награждаване на носителя на националната награда „Захарий Зограф” за 2015 г. се състоя на 13 май в обновената градска художествена галерия „Проф. Васил Захариев”. Там бе подредена и изложба от произведения на новия лауреат – видинският художник Чавдар Петров.
Водещата Веска Тодорова припомни, че наградата е учредена през 1970 г., а първата статуетка е връчена през 1973 г. След промените през 1989 г. връчването на наградата е преустановено, но десетина години по-късно – през 2000 г., се подновява.
Кметът Владимир Георгиев изтъкна, че връчването на наградата е едно от значимите събития в културния календар не само на Самоков, а и на България. Наградата е заслужено признание за най-изявените художници през годината. „Поздравявам г-н Чавдар Петров с наградата и се надявам той завинаги да остане свързан със Самоков”, заключи Георгиев.
Председателят на журито акад. Светлин Русев уточни, че определянето на Чавдар Петров за носител на наградата е станало при пълно единодушие и допълни, че художникът е свободен дух, който мисли класически и отправя поетични послания с творчеството си.
Председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева връчи наградата – изящна статуетка и парична премия от 4000 лв. Носителят на наградата се удостоява и със златния почетен знак на Самоков.
Чавдар Петров благодари за признанието на общинското ръководство и на всички, уважили церемонията.
Поздравителен адрес от името на Съюза на българските художници поднесе председателят на съюза Любен Генов. Поздравителен адрес бе прочетен и от името на кмета на Видин Огнян Семков.
Междувременно бе съобщено, че в конкурса за млад творец тази година са участвали общо 700 творби на деца от България, Испания, Словакия и Франция. Кметът Георгиев изрази гордостта си, че за трета поредна година в рамките на голямото културно събитие се отличават и перспективни млади художници.
Журито обяви имената на първите трима в отделните категории: от 4 до 6 г. – Деси Миланова от Търговище, Ева Минчева от София и Анна-Мария Асенова от Търговище; от 7 до 10 г. – Анелия Ковачка от Самоков, Борис Иванов от Търговище и Иван Танев от Момин проход; от 11 до 15 г. – Ралица Борисова от Тутракан, Валентина Станчева от Плевен и Сияна Цековска от Мизия. Специалната награда на журито получи 8-годишната Десислава Друмева от Севлиево, а специалната награда на СБХ отиде при 9-годишния Иван Джупанов от Казанлък.
В залите на галерията бяха изложени творби на малките художници, както и картини на миналогодишни носители на наградата „Захарий Зограф”.
По традиция бяха поднесени цветя на паметника на забележителния художник и наш съгражданин – патрон на събитието.
Тържеството завърши с коктейл в Мадаровата къща.

Евгения Попова

Leave a Reply