Култура, Новини

Връчиха наградата „Захарий Зограф” на Динко Стоев на церемония в Художествената галерия

На стилна церемония в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” на 19 май художникът Динко Стоев получи може би най-големия приз в своя професионален път – националната награда за живопис на името на най-яркия представител на самоковската художествена школа Захарий Зограф.
Стоев бе отличен за впечатляващата си голяма изложба в столичната галерия „Райко Алексиев” през ноември м. г. Платна с голям формат от тази експозиция бяха изложени в една от залите на самоковската галерия. Майсторът на четката получи от Силвия Стойчева, председател на Общинския съвет, премия от 4000 лв., красива статуетка на Захарий Зограф, дело на скулптора Георги Чапкънски, и почетна грамота.
„Динко Стоев отвоюва и защити своя артистична територия в съвременното българско изкуство с радикално и последователно поведение. Неговият ужасяващ театър на страстите създава сцени, които търсят аналогии към реалността, към една опустяла, лишена от смисъл и идеали социална действителност. Динко е типично градски художник на големия полис с неговите невротично-обсесивни състояния и отчуждение. Нравствената победа на автора е в неговата жизнена и духовна сила, в творческата воля и лично въставане, в екзистенциалния и хуманен патос в неговото изкуство”, възкликна проф. Станислав Памукчиев, носител на наградата „Захарий Зограф” през 2003 г. и член на журито.
Председателят на журито акад. Светлин Русев пък заяви, че творчеството на Стоев е искрено и самобитно. Акад. Русев изрази и радостта си, че Самоков успява да съхрани това отличие въпреки превратностите на времето и дори да го развие с конкурс за млади художници.
В същия дух се изказа и председателят на Съюза на българските художници Любен Генов. Той заключи, че успехът на Стоев е закономерен и очакван.
Самият носител на наградата благодари на организаторите и журито и изрази специално признание на проф. Памукчиев за неговата професионална и морална помощ в тежки за автора периоди.
„Чрез националната награда „Захарий Зограф” Самоков печели не само добър имидж, но и изключително ценна колекция от най-доброто от българското съвременно изкуство”, изтъкна в словото си кметът Владимир Георгиев.
За пета поредна година се състоя и съпътстващ конкурс за детска рисунка, за който организаторите са получили над 700 творби. Гордост за града ни е, че победителите в две от трите възрастови групи са млади самоковски творци. Ана-Мария Панайотова е класирана на първо място при децата от 4 до 6 г., а в по-горната група – до 10 г., журито е оценило най-високо рисунката на Михаела Георгиева. При най-големите – от 11 до 15 г., първото място е отредено за Симона Берчева от Плевен. Специалната награда на националния конкурс за деца отиде при друга плевенчанка – 7-годишната Александра Георгиева. Хавва Мехмед пък заслужи приза на СБХ.
Избрани рисунки на участници в детския конкурс бяха подредени във фоайето на галерията. Сред авторите личаха и имената на малките самоковски художници Десислава Сиракова /10 г./, Велислав Тръпчев /11/, Виолета Божилова /12/, Димана Димитрова /12/, Евгени Методиев /12/, Радостина Василева /12/, Рая Велева /12/, Галя Борисова /13/, Сара Вучкова /14/.
По традиция след края на церемонията бяха поднесени цветя на паметника на Захарий Зограф. В Мадаровата къща бе даден и стилен коктейл.

Делян Василев

1 Comment

  1. Anonymous

    Всяка година този КИЧ с наградата „Захарий Зограф“ се повтаря.
    Нескопосани и противни картини, които са анти изкуство. Жалко.
    А членовете на журито нямат никаква естетика и собствено достойнство след като се водят по акъла на един некадърник.
    Браво на малките художници – деца, те заслужават признание.

Leave a Reply