Връчиха наградата „Захарий Зограф“ на Надежда Кутева

Наградата за високи постижения в изобразителното изкуство в страната „Захарий Зограф“ за 2021 г. бе връчена на 7 октомври в Самоков на Надежда Кутева. Тя пое приза от ръцете на кмета на Самоков Владимир Георгиев, който изтъкна, че „наградата „Захарий Зограф“ е един от малкото острови на духовно спасение и мярка за трайното и вечното в живота на изкуството“.

Кутева е заслужила високото отличие за своите „Небесни образи“. Жури с председател проф. Аксиния Джурова е определило новия лауреат. Надежда Кутева е дъщеря на Филип Кутев, основателят на прочутия едноименен фолклорен ансамбъл. На церемонията в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ музикален поздрав към художничката отправиха солистката в ансамбъла Нели Андреева и нейните дъщери-студентки Калина и Йоанна.
След двегодишно прекъсване, заради пандемията, бе възстановен, в рамките на националната награда, и конкурсът за детска рисунка. На първо място при 11-15 годишните журито класира Мария Гергинова от Самоков, следвана от Даная Даскалова от Дупница и Христина Филипова от Самоков. Първите трима в групата на 7-10-годишните пък са Кристиян Тодоринов от София, Дария Веселинова от Свищов и Любомира Съйкова от Бургас. При най-малките творци начело в класацията са Теодор Михайлов от Севлиево, Асен Ангелов от Кюстендил и Бориса Миланова от Търговище.

Специалната награда заслужи Галина Теменджийска от самоковското село Широки дол, а призът на Съюза на българските художници отиде при Виктория Драшкова от Севлиево.
В конкурса за детска рисунка са участвали млади художници от страната и чужбина с над 600 творби. Изявата е била посветена на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и на 260-годишнината от написването на „История славянобългарска“ от родоначалника на Българското възраждане.
В края на вечерта Надежда Кутева положи цветия пред паметника на Захарий Зограф в центъра на града ни.
Наградата „Захарий Зограф“ е учредена през 1970 г. Първият й носител през 1973 г. става Светлин Русев. След известно прекъсване през 90-те години на миналия век връчването на авторитетния приз бе възстановено. Всички наградени творби през годините се съхраняват в Историческия музей в Самоков. 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*