Култура, Новини

Връчиха 4 награди на Деня на народните будители

Кирил Славов и Силвия Стойчева

Първи ноември – празникът на будителите, бе честван ден по-рано в Сарафската къща. Присъстваха народният представител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметът Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински съветници, просветни и културни деятели.
Поздравителен адрес до участниците в тържеството бе изпратил депутатът Стойчев. Кметът Георгиев също приветства присъстващите и изтъкна, че и сега във възрожденския Самоков е жив духът на будителите. Г-н Георгиев пожела здраве и ентусиазъм на всички, за да се развива и в бъдеще градът ни като средище на националната идентичност.
Г-жа Стойчева връчи златния почетен знак на Самоков на ПГ „Константин Фотинов” и на културните деятели Георги Захов, Йонета Стефанова и Тодор Попов. С високите отличия те са удостоени от Общинския съвет.
120-годишната гимназия е едно от най-старите средни учебни заведения в Софийска област. Елитното училище е своеобразна емблема на града ни. Връчвайки почетния знак, Стойчева изрази удовлетворението си като бивша възпитаничка на училището. Директорът Кирил Славов благодари и добави, че гимназията ще продължи по пътя, който води към светлината.
Георги Захов близо половин век е учил децата на български език и литература. Председател е на Краеведското дружество в Самоков и на читалището в Шипочан. Автор е няколко книги. Получавайки наградата, Захов изрази радостта си, че това, което прави с любов за родния край, е забелязано и оценено.

Георги Захов

Тодор Попов е главен редактор на в. „Приятел” и дългогодишен председател на дружеството на Съюза на българските журналисти в Самоков. Автор е и на книгата „Среща с хилядолетието”. „Особена отговорност е да изпълняваш мисията на журналист в Самоков – люлката на Българското възраждане. Пожелавам у всеки от нас да има поне частица от духа на будителите”, сподели Попов.

Тодор Попов и Силвия Стойчева

Йонета Стефанова е позната със своята всеотдайна резултатна работа като дългогодишен библиотекар в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Тя е инициатор на проекти и организатор на прояви, които издигат авторитета на библиотеката и я утвърждават като модерен културен институт. Г-жа Стефанова отбеляза, че наградата е оценка и за самата културна институция, за успешната работа на екипа.

Йонета Стефанова

Тържеството завърши с емоционален прочит на химна на народните будители от водещия Николай Войнов.
За празничното настроение на всички допринесе музикалното оформление на вечерта от семейство Чаушеви – Величка, Вели и малката им дъщеричка Диана с чудесно подбран песенен репертоар, за което заслужиха аплодисментите и благодарностите на присъстващите.
Даден бе и коктейл.

Евгения Иванова

Leave a Reply