Новини, Политика, Шарен свят

Връщат имоти на Симеон Сакскобургготски със специален закон?

Държавата ще връща имотите на Симеон Сакскобургготски със специален закон. Делата за самите имоти са спрени до постигане на споразумение. Наскоро държавата е поискала от Софийския градски съд да спре делата за „царските имоти”. „След 6 месеца, ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса, делото продължава”, заяви по този повод министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
Адвокатите на Сакскобургготски съобщиха, че са съгласни делата да бъдат спрени. Обект на съдебни спорове са дворецът „Царска Бистрица”, 16 хил. дка гори в Рила и дворецът „Врана”, в който в момента живее бившият министър-председател.
Замисълът е връщането на тези имоти да бъде уредено със специален закон, с какъвто са отнети през 1947 г. Такова е, според централни медии, решението на комисията към Министерството на правосъдието.
Преди 8 години парламентът наложи мораториум за ползване на цялото имущество на Сакскобургготски и той започна да съди държавата в Страсбург.
Имотите, построени на държавна или общинска земя – „Кричим”, „Саръгьол” и „Ситняково”, не могат да бъдат върнати. Споразумение може да се постигне за дворците „Царска Бистрица” и „Врана”.

Leave a Reply