Връща ли си Боровец скиорската слава?

Зимният сезон в Боровец приключи успешно. Поводи за радост дадоха и състезателите на местните клубове по ски и сноуборд. Какво показва статистиката?
Спортен клуб „Боровец” е извоювал през сезона 72 златни, 22 сребърни и 14 бронзови медала. Най-силно са се изявили Антон Томов /със 7 златни и 4 сребърни отличия в националните първенства, а и с 4 първи места от състезания на ФИС в Гърция и Сърбия – в Мокра гора/.
Ева Вукадинова е спечелила 4 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медал, а Георги Околски, който е вече национален състезател – 1 сребърен и 1 бронзов медал. Между медалистите са и Георги Морунов /2 златни, 5 сребърни и 1 бронзов/, Никол Николова /2-3- 2/, Стефан Ярловски /1-4-3/, Мартина Иванова /1-2-2/, Георги Асенов /1 златен/, Влади Владимиров /1 сребърен/, Симона Скробанска /4 бронзови/, Георги Конярски и Белослава Маджарова /по 1 бронзов медал/.
Антон Томов и Ева Вукадинова са и новите попълнения в „Б” националния отбор на България. Антон е и носител на купа „Надежди 2017 г.” за момчета ст. в.
Клуб „Боровец” е основан по инициатива на „Бороспорт” АД. Фирмата е и основен спонсор на клуба, включително чрез новоучредената по случай 120-годишнината на курорта фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец”. Дружеството осигурява екипировка, тренировъчни лагери, лифт карти, участието на състезания. Голяма заслуга за добрите резултати имат и треньорите – Георги Маджарски, Любослав Банков и Атанас Атанасов. По мнението на специалисти те проявяват висок професионализъм, а и работят неуморно.
През сезона спортен клуб „Чамкория” е извоювал 22 златни, 27 сребърни и 34 бронзови медала. С най-голям принос за тях са Росица Мирчева /2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови отличия/, Косара Гущерова /4 златни и 4 бронзови/, Георги Ковачки /2-2-2/, Георги Трифонов /6-4-1/. Г. Трифонов е и носител на „Купа Надежди 2017 г.” в групата на състезателите до 10 г.
Председател на „Чамкория” е дългогодишният приятел на ски спорта и Боровец Мирослав Севлиевски. Той е и член на Управителния съвет на фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец”.
Състезателите на клуба по сноуборд „Бороборд-Самоков” пък са станали през сезона притежатели на 39 медала от състезания от вътрешния и международния календар на ФИС. Трима състезатели на клуба са включени в националния мъжки отбор. Петър Гьошарков има 4 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Симеон Митрев е с 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови отличия, а Валентин Миладинов е с едно първо и две трети места.
Сред останалите състезатели са изпъкнали Михаела Варошкина /с 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал/, Неда Пенчева /2 златни и 2 сребърни отличия/, Лени Фенинг /1 златен и 3 сребърни медала/, Борис Петров /1-1-2/, Ивайло Христов /1 сребърен и 1 бронзов/, Марто Бойчев /3 бронзови/, Фани Демирева /1 бронзов медал/.
Пепи Гьошарков е извоювал и купа „България 2017 г.” в стиловете сноуборд крос и свободен стил. Носител на купа „Надежди 2017 г.” пък е станала Неда Пенчева.
„Бороборд-Самоков” е създаден през 2008 г. от братята Христо и Константин Ахтаподови. Освен на състезателите, постигнатите успехи се дължат и на техните амбиции и усилия.
През последния сезон „Бороспорт” е осигурявал лифт карти и тренировъчни трасета за участниците във всички местни клубове.
Започвайки изпълнението на изработената програма, фондация „Петър Попангелов и приятели за Боровец” е организирала няколко състезания в курорта. Фондацията подпомага клубовете в региона със средства за заплати на треньорите, с организирането на летни тренировъчни лагери, включително в чужбина, с осигуряването на техника за провеждане на състезания и др.
Разбира се, постиженията на нашите скиори и сноубордисти се дължат и на голямата подкрепа, оказвана им от техните родители и близки. С добрите резултати могат да се гордеят Общината и жителите на града и района, но още по-важно е, че досегашните успехи са една основа, подстъп за възвръщане на старата скиорска слава на Самоков. А тя може да се възвърне само с още по-упорита, постоянна и вдъхновена работа както на самите състезатели, така и на техните треньори, ръководители, спонсори, организатори и близки.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*