Всеобща диктовка на руски – в библиотеката на 8 април

Самоков за трета поредна година ще участва в международната акция „Тотальный диктант” /всеобща диктовка на руски език/. Диктовката ще бъде на 8 април, събота, от 14 ч. в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”. Организаторите от Фонда за поддръжка на езиковата култура на гражданите канят всички желаещи и обичащи руски език да участват. Телефонът за контакти е: 0098 51 71 58.
Както бе уточнено междувременно, за българските участници, респективно за самоковските, за втора поредна година ще има тест, а не диктовка, което, естествено, е много по-лесно и удобно.
В същия ден проверка на грамотността си по руски ще направят хиляди хора от цял свят, участници в акцията.
„Проектът не е политическа, а гражданска инициатива, изцяло осъществяваща се от доброволци”, заяви ръководителката на проекта Олга Ребковец. Очаква се в международната акция да се включат около 120 хил. души от общо 800 населени места от цял свят. Научно-методическата работа се ръководи от филолози от университета в Новосибирск, където в началото на новия век се заражда и идеята за самата инициатива.
Начинанието се провежда от 2004 г. насам. Участниците се събират в учебни заведения, библиотеки, кафенета и пишат ръкописно текст. Извън Русия диктовката се провежда от 2012 г.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*