Култура, Новини

Всеобща диктовка на руски и в Самоков

На 18 април хиляди хора в целия свят за четвърти път ще участват в международна акция за проверка на грамотността по руски език. Акцията се нарича „Тотальный диктант” /”Всеобща диктовка”/. Част от начинанието ще се проведе в Самоков.
„Тази година нашата цел е повече от 500 населени места и 100 хил. души по целия свят да участват в диктовката. Вече са подали заявки за участие над 100 чуждестранни партньори от 52 страни. Инициативата не е политическа, а гражданска и изцяло се осъществява от доброволци”, сподели ръководителката на проекта Олга Ребковец.
Научно-методическата работа се ръководи от филолозите от Новосибирския държавен университет. В студентски клуб именно на този ВУЗ се е зародила идеята в началото на 21 в.
Начинанието съществува от 2004 г. Участниците се събират в учебни заведения, библиотеки, кафенета и пишат ръкописно текст, който им се диктува от филолог. В чужбина диктовката се провежда от 2012 г. Миналата година са участвали 65 хил. души от много държави – от крайния Север до Антарктида и от САЩ до Нова Зеландия. Участвал е дори космонавт от Космоса.
В Самоков диктовката ще се пише на 18 април /събота/ в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” от 15 ч. Организаторите заявиха, че могат да участват всички желаещи. Телефонът за справки е: 0898 51 71 58.

Leave a Reply