Новини, Статии, коментари, Читателски, Шарен свят

Всичко хубаво, но защо такава публика?

Хубав беше концертът на 1 март в читалище-паметник „Отец Паисий”. Признание заслужава секретарката на читалището Теменужка Янкова. Но…
Когато си зад сцената е едно, когато си в публиката друго, смятам обаче, че еднакво дразнещо за зрителите и унизително за хората на сцената си остава непрекъснатото отваряне и затваряне на врати, неуместните подмятания, непрекъснатите разходки напред-назад, звънящите телефони, при които на всичко отгоре на висок тон някои обясняват къде са и какво правят и т. н.
На реда зад мен имаше детенце с баща си. То може би беше най-малко в салона, но най-деликатно гледаше и коментираше концерта. Радваше се на всички, които излизаха на сцената, питаше баща си „Какво пише там горе?” и му казваше как и то иска да е като тези какички и батковци, а бащата му обясняваше внимателно и малко притеснен да не пречат на хората около тях. В същото време от всички страни се чуваха всевъзможни приказки, на моменти изключително грозни.
Иска ми се да се обърна към тези самоковци, които явно не са наясно колко много труд, любов към изкуството и здрави нерви са нужни, за да се реализира каквото и да било мероприятие:
Уважаеми съграждани, лесно е да се настаните в удобния стол и да плюете, да се смеете, да се държите на моменти с презрение и в много от случаите с неуважение към тези, които са на сцената, зад апаратурата и зад кулисите, но следващия път се опитайте да си дадете сметка, че тези хора не са там просто, за да отчетат дейност или за да бъдат обект на вашите коментари, а защото са част от една вечер, която се прави заради самата публика.
Всичко се случва на живо и винаги има грешки (хора сме все пак!), някои от които не могат да се скрият, защото сцената е една лупа и всичко се вижда, обаче наместо с непристойни изказвания, опитайте се да реагирате с аплодисменти – много по-приятно би било и за артистите на сцената, и за вас самите.

Зоя Станкова

1 Comment

  1. Anonymous

    Не ми е ясно, защо авторката започва с хвалба за Теменужка, щерка на Тръкалето, и него да го прости Бог. Тя е секретарка, тя трябва да въведе ред в читалището.Затова и се плаща, със сигурност не се е преработила през живота си.Ако трябва и полиция да извика и да изхвърлят нарущителите.Иначе четивото е добро и браво на Зойчето, но по- добре за нея самата е да престане с чупките в кръста.70 години венци и метани на комунистите стигат! Времето им отдавна изтече.

Leave a Reply