Култура, Новини

Вторият театрален фестивал стартира

Салонът бе пълен при откриването на фестивала

С „Полковникът Птица” на Христо Бойчев започна на 21 октомври в читалище-паметник „Отец Паисий” Вторият национален фестивал на любителските театри „Самоков – 2013”.
Първият спектакъл изнесе общинският театър при Дома на културата „Енергетик” в старозагорския град Гълъбово. Вечерта фестивалът бе тържествено открит.
„Цялото ръководство на общината подкрепя тази вълнуваща идея. Надяваме се на пълни зали и магията на театъра да накара публиката да се връща отново и отново”, каза в приветствието си кметът Владимир Георгиев.
Председателката на журито доц. д-р Венета Дончева благодари на инициаторите и оцени високо мотото на фестивала – „Театър без граници”. „Сигурна съм, че тази седмица ще видим тук безгранична любов към театралното изкуство от актьори и публика”, допълни доц. Дончева.
Членове на журито са актрисата и преподавателка в НАТФИЗ Ангелина Славова и режисьорът Любомир Малинов.
Сред присъстващите бяха заместник-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, както и председателят на читалището Стоян Пашов.
През цялата настояща седмица – до неделя вечер, ще продължи театралният маратон. На сцената ще се изявят колективи от София и Софийска област, както и от Велинград, Асеновград, Сопот, Угърчин, Козлодуй и дори чак от Свищов и Каварна. Младежкото студио при самоковското читалище представи „Сводници” от Иво Сиромахов, а преди официалното закриване на 27 октомври Христо Ненов и Любомир Малинов ще се изявят с моноспектакъла „Великденско вино” от Константин Илиев.
Първият национален фестивал на любителските театри в Самоков се състоя през миналата есен.

Венета Дончева

Leave a Reply