Новини, Политика

Втори тур на битката за кмет и президент – в неделя

В неделя, на 30 октомври, ще се състои вторият тур на изборите за кмет на Самоковска община, както и за президент и вицепрезидент на страната ни. В 9 села ще има и балотажи, в който ще участват двамата най-добре представили се кандидати на първия тур.
За градоначалник на Самоков спорят Цветан Сичанов /ГЕРБ/ и Владимир Георгиев /БСП/. При първия вот на 23 октомври Сичанов спечели 6219 гласа – 31,03 %, а Георгиев – 5260 гласа – 26,24 %.
Борбата за президент и вицепрезидент ще водят Росен Плевнелиев и Маргарита Попова /ГЕРБ/ и Ивайло Калфин и Стефан Данаилов /БСП/. На първия тур в общината за Плевнелиев-Попова бяха подадени 8241 гласа /41,13 %/, а за Калфин-Данаилов – 6304 гласа /31,46 %/.
Както е известно, три села – Бели Искър, Радуил и Марица, си избраха кметове още на първия тур. Избирателите в останалите 9 по-големи села в общината обаче ще трябва да гласуват за втори път на балотажа в неделя. За кметските места в селата ще се борят четирима представители на ГЕРБ, по трима – на БСП и Българска социалдемокрация, както и трима независими /издигнати от инициативни комитети/, двама от “Атака” и по един от ВМРО, НДСВ и РЗС. Някъде битката изглежда предрешена, а на други места разликата е само един единствен глас. Имената на кандидатите за управници на села публикуваме отделно.
Надеждите са, че по време на втория тур ще бъдат избегнати слабостите, допуснати миналата неделя, когато гласуването вървеше много бавно и мъчително, някои от членовете на секционните комисии изглежда не бяха добре подготвени, заговори се за много сгрешени бюлетини, за контролиран и купен вот /включително чрез многото застъпници и наблюдатели/ и пр.
Разбира се, и процедурата тогава бе много тежка – хората трябваше да гласуват с три, а в много села – и с четири бюлетини. Може би друг път не бива да се допуска подобно смесване на вотове, а изборите да бъдат със съвсем конкретно предназначение – за местна власт, парламент, президент и т. н. От тази гледна точка идващата неделя ще сме малко улеснени, тъй като поне общинските съветници бяха вече избрани.
Затова се и очаква балотажът да премине по-бързо, по-организирано и по-спокойно, като се избегнат евентуално удължаване на изборния ден /каквото имаше на първия вот/, излишното напрежение, нерви и губене на време и сили.
Вторият тур в неделя, на 30 октомври, трябва да започне в 6 ч. и по закон да приключи в 19 ч. Би трябвало и резултатите да станат ясни много по-бързо, тъй като и участниците в балотажа ще бъдат естествено по-малко.
х х х
Новоизбраните общински съветници от “Бъдеще за Самоков”, ЛИДЕР и “Самоковци за Самоков” предложиха с писма на двамата участници в балотажа за кмет на общината – Цветан Сичанов и Владимир Георгиев, да представят пред тях, пред гражданството и представители на местни медии програмите си за работа и своите предложения за бъдещата структура на местната администрация и самоковския парламент.

В писмения си отговор г-н Георгиев благодари за поканата и добавя, че е заявил своето желание за дебат по всички въпроси, включително и по програмата за управление на общината, още със старта на предизборната кампания.
“Направените от вас предложения в т. 2 и т. 3 съгласно чл. 21 от ЗМСМА са от компетенциите на новоизбрания Общински съвет. Аз нямам намерение да изземвам функциите на Общинския съвет и да го поставям в подчинено положение”, пише още Вл. Георгиев, визирайки предложенията да представи виждания за структурата на Общината и за работата и структурата на Общинския съвет.
В заключение Георгиев отново заявява готовността си за дебат с Цв. Сичанов по самоковската телевизия, както и да отговаря на поставени от гражданите въпроси.
От страна на г-н Сичанов предложението на трите политически сили за публични съвместни дебати също бе отклонено.

Leave a Reply