Второ издание на уникалния дневник за Балканските войни на свещ. Христо Кондоферски

Тиражът на „Дневник по Балканските войни през 1912 и 1913 г.” на свещ. Христо Кондоферски се изчерпа и в навечерието на Нова година излезе от печат второ издание на книгата.
Тази своеобразна одисея на нашите воини и населението, записана съвсем прилежно и достоверно от свещ. Кондоферски, сам участник във войните като военен свещенослужител към легендарната 7-а пехотна Рилска дивизия, бе подготвена за печат от неговия внук Александър Кондоферски преди 5 години, в навечерието на вековния юбилей от Балканската война. Поради големия интерес се наложи сегашното преиздаване.
„Ние сме длъжници на героите-светци, дали живота си за обединението на България!… Да прочетем тази книга и да изпълним своя синовен дълг: да не забравяме!”, пише в предговора Ал. Кондоферски. Той и благодари на издателство „Приятел” и на своята съпруга Надя Даганова-Кондоферски за съдействието, труда и подкрепата.
За автора на книгата и негов дядо Ал. Кондоферски в послеслова добавя: „Като верен служител на Бога и на Човеците ни остави тежко наследстнво и потресаващи истини. Те излизат отново на бял свят, макар и 100 години по-късно. Като една провокация и дълбока поука за най-младите днешни мислещи поколения.”
„Книгата-дневник на свещеник Христо Кондоферски трябва да се вдигне до небесата”, възкликва в отзив след края на „Дневник”-а писателят Сашо Горов. „Една велика книга” пък я нарича самоковският писател и литературен критик Христо В. Христов. Негов отзив също е публикуван във второто издание.
„Дневникът, който отец Кондоферски оставя след себе си, е едно изстрадано завещание. Защото историята често се изопачава за постигане на определени политически цели… Един дневник – документ-съкровищница”, възкликва пък в началото Яна Василева, която заедно със своя брат Делян Василев са участвали в техническата подготовка на книгата за печат.
Редактори са Тодор Попов и Александър Кондоферски, а графичното оформление е дело на Надка Вардарова.
На корицата отпред е поместена снимка от 1923 г. на военен парад по случай Гергьовден с участие на ветерани от Булаирската епопея пред новопостроеното читалище-паметник на самоковци, загинали във войните. На корицата отзад пък е публикувана снимка на свещеноиконом Христо Кондоферски.
Дневникът, побран в малко повече от 200 страници, е започнат от автора на 17 септември 1912 г., в самото навечерие на Балканската война, и е приключен на 5 август 1913 г., след края на последвалата Междусъюзническа война.
Цената на книгата е 10 лв. Можете да я намерите в редакцията на в. „Приятел”.

Можете да харесате

5Comments

Add yours
  1. 1
    ненаказани от закона, но наказани от Бога

    Точно тоя поп Христо Кондоферски изкъртил скъпоценните камъни от короната на владиката до като той си миел ръцете, продал ги и с тия пари изучил и тримата си сина във Франция-двама зъболекари и един лекар!

  2. 2
    Александър Кондоферски

    Не очаквам децата и внуците на палачите след Девети, бутали хора от Черната скала да напишат друго. Анонимнико, защо не си напишеш името? Анатема, за такива негодяи като теб!

  3. 3
    sacho

    Комунист без лъжа не може!
    Сашо Горов
    Лелин Тасо от Дупница обичаше да казва: От това дете ще стане голям коменист! Питаме го: Защо бе, лелине? Защото много лъже. Виж го, една запетайка е, а какви лъжи ръси! Голямо бъдеще го чака. Самоков може да се гордее със свещеник Кондоферски!

  4. 4
    д-р Атанаска Тоскова

    Завистта и омразата, а и простотията нямат почивен ден. Как ли е успял свещеникът да открадне скъпоценни камъни, докато владиката си е миел ръцете?
    Странна направа са хората. Вместо да видят доброто дело, хвърлят кал върху един достолепен българин, завещал ни този дневник – документ. Дали можем да си представим как при онези обстоятелства на войната, се е пишел този дневник? Колко усилия и време са били потребни на автора, за да бъде описан всеки ден. Въпреки боевете, грижата за ранените и погребването на загиналите? Какъв стоицизъм е потребен, да понесеш всичко случващо се и още повече да го опишеш? Питам се . Защо го е направил свещ. Христо Кондоферски? Защото ясно е съзнавал, че трябва да бъде представено лицето на войната, такова, каквото е и съхранена паметта за загиналите войни от легендарната 7-а пехотна Рилска дивизия. … герои-светци, дали живота си за обединението на България!
    Ние сме длъжници на свещ. Христо Кондоферски! Да благодарим за свършеното от този свят човек, и му отдадем заслужената почит!

  5. 5
    Звезделина Кирякова

    Чест и почитания ! Респект към паметта на тези Българи ! Бих искала да се свържа лично с г-н Александър Кондоферски, мисля че имаме какво да си кажем .

+ Leave a Comment

*