Новини, Шарен свят

Въженият мост и влакчето в Цари мали град ще бъдат ремонтирани

Около 27 хил. лв. общински пари ще се изразходват за реконструкция и основен ремонт на висящия въжен мост в зоната за отдих и атракционния парк в музейния комплекс Цари мали град на хълма Св. Спас над Белчин.
За кратко време съоръженията са се износили, тъй като посетителите са били многократно повече от първоначално очакваните.
Пред общинските съветници на 20 ноември ръководителят на комплекса Веселин Хаджиангелов поясни, че на основата на предварителни проучвания се е предвиждало за 6-7 години комплексът да бъде посетен от около 100 хил. души. Но 100 хил. са били посетителите само през първите три месеца от откриването на възстановената крепост през лятото на миналата година.
Впоследствие е констатирано, че интересът не спада. През м. г. за 6 месеца комплексът е посетен от 150 хил. души, а за изминалите 10 месеца на т. г. – от 339 хил. Приходите съответно възлизат на 220 хил. лв. и на 446 хил. лв.
Както е известно, билетите са по 4 лв. за възрастни и по 2 лв. за ученици и пенсионери, а вторник съгласно осъществения проект е ден за безплатно посещение.
Според Хаджиангелов именно огромният интерес е довел до неочаквано бързото износване на съоръжението. Ремонтът е наложителен, за да не се стигне до нещастен случай.
Общинските съветници от „Самоковци за Самоков” инж. Петър Георгиев и Стоян Пашов репликираха, че става въпрос за голяма сума общински разходи. Те попитаха и каква е ползата за града и района от тези инвестиции.
Кметът Владимир Георгиев изтъкна популярността, която общината получава благодарение на многобройните посещения в комплекса.
Общинският съветник от БСП инж. Николай Николов обърна внимание, че екопътеката в комплекса трябва да стане по-безопасна. По въпроса се изказаха и инж. Христо Ярловски и инж. Данаил Попов от БСП, Светлана Атанасова от „Бъдеще за Самоков” и др.
В крайна сметка с 22 гласа „За” и 6 въздържали се общинарите решиха да отпуснат исканите средства.
Предвиждат се и допълнителни средства за закупуване на сувенирни монети за автомата в комплекса. Към 1600 лв. пък ще се използват за ремонт на влакчето – фуникуляра.
Разходите ще се компенсират от приходите от продажба на билети и сувенири.

Leave a Reply