Възраждат идеята за автомагистрала „Рила“

В София на 14 юли се състоя кръгла маса на тема „Автомагистрала „Рила“ – свързаност, коридори, перспективи“, организирана от Форума за балкански транспорт и Научно-техническия съюз по транспорта.
Целта бе да се представят ползите и необходимостта от ускоряване на осъществяването на автомагистрала „Рила“ /осигуряваща далечния южен обход на София/ като връзка между трите основни магистрали в страната – „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“, и връзката им със Северна Македония /като част от прословутия Коридор № 8/.
Очаква се, че с изграждането на магистрала „Рила“ ще се облекчи автомобилният трафик на София, ще се намалят замърсяването и шумът в милионния град, както и ще се подобри безопасността на движението. Стремежът е да се търсят възможности за ускоряване на изготвянето на технически проект за магистралата, като същевременно се намерят и източници за финансиране.
На кръглата маса идеята за магистралата бе подкрепена от представителите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“, Столична община и други институции.
Идеята за изграждане на автомагистрала „Рила“ датира от 1998-1999 г. В началото на новия век тя бе категорично подкрепена от тогавашния кмет на Самоков Ангел Николов. 
Новата магистрала би осигурила по-бързо придвижване на наши и чуждестранни пътници и товари и по общо мнение би довела до по-бързото развитие на производството и туризма в Югозападна България, включително в Самоковския регион. В началните разработки имаше няколко варианта за свързване на Самоков със София чрез бъдещата магистрала, която ще започва от Ихтиман /респективно от Вакарел/ и ще стига до Дупница, като ще минава западно от нашия град.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*