История, Новини, Шарен свят

Възрожденска порта градят на входа откъм Дупница

На входа на града ни откъм Дупница скоро ще бъде издигната символична порта във възрожденски стил. Изграждането й вече започна. Идеята е на кмета Владимир Георгиев. Стремежът е портата да представлява не само своеобразна реклама на Самоков и културно-историческите му забележителности, но и сама по себе си да бъде културен паметник.
На практика ще се възстанови една традиция. Според специалисти от Историческия музей нашият град в миналото е имал четири порти.
На новата порта ще има и табела, на която ще бъдат изписани имената на всички паметници на културата в Самоков.
Планира се съоръжението да бъде открито с възрожденски възстановки, изпълнения на 100 каба гайди и огнено шоу. Събитието ще бъде част от тазгодишната програма за честване на празника на Самоков. Така ще се превърне в традиция сложеното през миналата година начало в чест на празника всеки път да се създава нещо ново, оригинално, свързано с историята, културата и спорта в града ни.
Както е известно, през м. г. на оградата на църквата „Св. Никола” бяха монтирани паметни плочи на погребаните в двора на храма видни самоковски възрожденци. Създаде се и стена на олимпийската слава в зала „Самоков”. Новата предстояща придобивка ще бъде в съзвучие с тези начинания.

Leave a Reply