История, Култура, Новини, Обяви, Шарен свят

Възстановка на венчавката на Пейо Яворов и Лора Каравелова ще представят в Бели Искър в неделя

За неделя, 23 септември, в Бели Искър подготвят възстановка на венчавката на Пейо Яворов и любимата му Лора Каравелова. Предвижда се оригиналната изява да стане факт в самия център на селото, до новопостроения параклис „Св. Атанасий”.
Организатор е местното читалище „Стойне Ангелов – 1932”, а съдействие оказват читалище „Яворов-1867” от родния град на Пейо Яворов – Чирпан, както и мъжката фолклорна група „Огражденска четворка” и ансамбъл „Гайтан” – и двете формации от голямото петричко село Първомай. Стремежът е възстановката да стане традиция с оглед и на отдаване на почит към паметта на безсмъртния поет и борец на национално освобождение и обединение, чието родолюбиво дело е неразривно свързано с нашия край.
Исторически факт е, че Яворов и Лора се венчават през 1912 г. в Бели Искър, откъдето е тръгвал каналът за преминаване на четници и за прехвърляне на оръжие и други материали от свободна България във все още поробена Македония.
Яворов често рискувал живота си, пресичайки границата като четник и войвода /известно е, че той е и първият кмет на новоосвободения Неврокоп – сега гр. Гоце Делчев/.

Leave a Reply