Култура, Новини

Вълшебен свят, претворен в багри

Симона Георгиева

Симона Георгиева нареди първа изложба в Сарафската къща

Разцъфнали слънчогледи, алени макове, старинни къщи сред зелена морава, големите сини очи на езера и други завладяващи погледа картини са намерили своето място в невероятната атмосфера на Сарафската къща в Самоков. Тези платна е нарисувала младата самоковка Симона Георгиева. Невероятно колко добре паснаха те на фона на старинните мебели и дантели, на въздуха, който витае загадъчно в този възрожденски дом.
Пред многото посетители на откриването на изложбата на 26 април уредничката на Сарафската къща Марияна Лобутова представи непознатата на повечето от нас Симона:
„Когато разгледате изложените живописни платна, вие сами ще усетите красотата, чистотата, изразителността, на места плахостта, но и силата на младия дух, с който е пренесла красотата отвън върху платната. Можем да се гордеем с това, че още един млад човек се е отдал на рисуването. Нека да пожелаем на Симона още по-големи успехи! А тази литография на Сарафската къща й я подарявам, за да си спомня за този вълнуващ момент. Да благодарим и на нейната майка за всеотдайността й и за големите грижи за израстването на Симона като творец. Щастливи сме, че те избраха нашия дом за първата си изложба!”
Пепа Георгиева, главен експерт „Култура” в Общината, също сподели своите приятни чувства и хубавите си впечатления от търсенията и вижданията на младата авторка: „Съчетаването на реалност и въображение зарежда всеки с доброта. Симона е целяла да покаже своята чувствителна душа с изящен и нежен свят в картините си!”
Симона Георгиева е завършила самоковската гимназия, а след това икономика в Пловдивския университет. Рисува от малка. Дълги години рисуването й е било хоби. Любовта и талантът са си дали среща и са превърнали хобито в професия. Зодия Лъвица е и има силен дух.
В своята първа изложба е показала 23 платна, в които всеки може да види нещо хубаво, вълнуващо – „Рупите”, „Лавандулово поле”, „Ловна сцена”, „Розобер”, „Макове”, „Изгрев” и „Залез”, „Есенна позлата”, „Морето” и др.
Не може да си от Самоков и да не покажеш и някоя негова забележителност – „Старата къща”, „Бельова черква”, „Рилското езеро – Окото” и др., които звучат и познато, и непознато, но преди всичко вълнуващо. Близо година Симона е вълшебствала с четките и боите, за да ни въведе в своя вълшебен мир, доказвайки с багри любовта си към природата и хората.
В края на срещата Симона пожела на читателите на „Приятел” много здраве, щастие, любов към всичко българско и весели празници. Ние пък й пожелахме в най-скоро време да ни зарадва с нови и още по-красиви картини.

Димитрина Божилова

Leave a Reply