Новини, Туризъм

Върховете ни зоват

През изтеклата 2019 година ние, членовете на дружество “Рилски турист”, участвахме в много екскурзии, изкачвания на емблематични върхове и други прояви, с които популяризирахме дейността на дружеството, посетихме и някои от 100-те национални туристически обекти.
Съвместно с други дружества от страната и чужбина взехме участие в  изкачването на вр. Църноок /1881 м надморска височина/ в планината Дукат край Босилеград в Сърбия. Една от многото запомнящи се прояви бе съвместното изкачване с членове на трънското дружество на вр. Руй /1706 м/.
По покана участвахме в събор в Славчето, Сърбия, където получихме две  грамоти за туристи-първенци.
Организирано отбелязахме 2 юни – Денят на Ботев на вр. Околчица, както и Деня на Независимостта, като се докоснахме до историята на местността Кървав камък.
Красотата на Банско и широка палитра от фолклор, красиви носии, диалектен говор, традиции и магията от Пирин ни завладяха в продължение на два дни. За първи път посетихме прочутото село Ковачевица – една застинала във времето приказка от дърво и камък. Чудните Родопи и старинните каменни къщи и калдъръмени улички ни разкриха красота, съхранена вече над 200 години.
Не можем да не отбележим и традиционното изкачване на Мусала /2925 м/, както и новите ни постижения – изкачванията на вр. Ибър /2666 м/ и Гоцев връх /2212 м/.
​Над 40 нови участници бяха част от годишната ни туристическа програма, от организираните екскурзии с културен и развлекателен характер. Посетени бяха Стара Загора, Сливен, Ямбол, Мелник, Гоце Делчев и други градове, както и Черепишкия, Гигинския, Пенкьовския, Рилския и други манастири. На самия празник посетихме манастира „Рождество на Пресвета Богородица” край ямболското село Кабиле. Видяхме красивия и внушителен водопад Рилска Скакавица с пад от 70 м. Посетихме крепостта „Момина кула” и късноантичната римска крепост Цари мали град. Впечатленията си обогатихме с посетените обекти в Караново, Мездра, Котел, Жеравна и др.
​Планираме през настоящата 2020 г. да посетим Гърция, като изкачим вр. Митикас /2912 м/ в планината на боговете Олимп. Предвиждаме още да изкачим вр. Молдовяну в Румъния, както и да посетим Корабския водопад /Северна Македония/ с пад от 130 м. У нас ще изкачим за първи път вр. Кабул /2531 м/. Няма да пропуснем и отправените покани за съвместни изяви от други дружества.
Ще останем верни на себе си и ще организираме нови походи и изкачвания на върхове, екскурзии и забавни изяви. ​През 2020 г. ни очакват нови дестинации, нови емоции и нови, вярваме, дълготрайни приятелства! ​

Ангел Узунов,
ТД „Рилски турист”

Leave a Reply