Атлетика, Други, Новини, Спорт

В Боровец в събота – европейско първенство по планинско бягане

Снимка: Иван Сираков

Внушителните 227 състезатели от 27 страни ще участват в 12-ото европейско първенство по планинско бягане в Боровец в събота, на 6 юли. Стартът е в сърцето на курорта – пред хотел „Рила”, а финалът – под вр. Ястребец, на горната станция на кабинковия лифт. Трасето е с денивелация от 1000 м.
Надпреварата ще се състои в две възрастови групи – юноши и девойки старша възраст и мъже и жени.
“Планинското бягане е най-новата официална дисциплина в европейската атлетика. Гордост е, че България отново е домакин на толкова престижна проява”, заяви президентът на Федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов.
България ще участва с пълни състави, като основните очаквания за добро представяне са насочени към Милка Михайлова при жените, Шабан Мустафа при мъжете и Християна Брайкова при девойките.
Бюджетът на проявата е 740 хил. лв. Специален гост на първенството ще бъде президентът на ЕА /Европейската атлетика/ Ханс-Йорг Вирц. Гостът пристига днес по обяд в София, където ще се срещне с председателя на парламента Михаил Миков, а след това и с министъра на спорта проф. Мариана Георгиева. В късния следобед Вирц ще пристигне в Боровец, където от 18 ч. е официалното откриване на първенството.
Самоков ще домакинства и на европейския шампионат по крос кънтри през 2014 г., който е един от 4-те най-големи турнира на ЕА. България за първи път ще организира такава престижна надпревара, а Ханс-Йорг Вирц ще има възможността да се запознае на живо с трасето, което се предвижда да бъде подготвено за следващата година.
Програмата на сегашното състезание:
9 ч. – старт девойки старша възраст, 4 км
9.15 ч. – старт юноши старша възраст, 6 км
9.45 ч. – старт жени, 8 км
10.30 ч. – старт мъже, 12 км
19 ч. – церемония по награждаване на призьорите и закриване на първенството

Снимка: www.sportal.bg

Leave a Reply