Новини, Туризъм

В Боровец очакват повече гости от Англия, Русия и балканските страни

Снимка: Константин Тръпчев

Подготовката за новия зимен туристически и ски сезон в Боровец е в разгара си. Според информационния център на фирма „Бороспорт” броят на записванията за празнуване на Нова година в курорта е нараснал с 16 % спрямо миналата година, а с още по-голям процент са нараснали коледните резервации.
Повечето туристи се записват направо, но много са и подалите заявки чрез туроператори. По-голяма част от тези туристи са от Великобритания и Русия. Процентно обаче най-много са се увеличили записванията за ски-почивка от съседните страни – Сърбия, Румъния, Гърция. Македонците пък ще бъдат 1,5 пъти повече в сравнение с миналата година.
От пресцентъра на „Бороспорт” смятат за най-добра новина завръщането на британските туристи. След отлива по време на кризата през последните години сега резервациите от Острова са нараснали с 15 %. Засилил се е и интересът от страна на туристи от Турция и Израел. Има запитвания и от нови туроператори от Русия.
Все още могат да се направят записвания за празнуване на Коледа и Нова година в Боровец. Ако дадете заявката си специално за хотел „Рила” до 30 ноември, се ползва 10 % отстъпка, като пълното заплащане трябва да бъде извършено до 15 декември. Цените на човек в двойна стая започват от 66 лв. с включена закуска.
Разбира се, голямата новина от спортно-техническа гледна точка е завръщането на Боровец след дълго отсъствие на картата на големите международни ски състезания. На 15 и 16 февруари курортът ни ще бъде домакин на кръг от състезанията за Европейската купа по алпийски ски за мъже. На практика най-добрите алпийци в света ще се съберат тук на своеобразна последна генерална репетиция преди Олимпиадата в Сочи. Надпреварата ще бъде на писта „Попангелов” /”Ястребец-2”/.
От „Бороспорт” допълниха същевременно, че подготовката за това авторитетно състезание и неговото провеждане няма да възпрепятстват останалите скиори, избрали Боровец за сезона.
Концесионерът на пистите в курорта продължава мащабната си инвестиционна програма на обща стойност 40 млн. евро. Уверенията са, че новият сезон ще изненада приятно почитателите на зимните спортове. Очаква се да намалеят опашките пред лифтовете и да се улесни достъпът до лифтовите съоръжения благодарение на новата система с безконтактно преминаване и на откриването на две нови каси за продажба на лифт карти и билети до долната станция на лифт „Мартинови бараки” и в хотел „Рила”.
Друго нововъведение е преместването на най-модерната атракция в Боровец – Снежният парк – в горната част на писта “Попангелов”. Това ще осигури още по-добра видимост на зашеметяващите изпълнения на майсторите на скоковете, които пък ще преодоляват още по-сложни и интересни препятствия. Паркът ще има три зони на трудност – за начинаещи, средно напреднали и експерти, като ще преобладават все пак по-леките „фамилни” предизвикателства.
Мястото на стария парк в горната част на „Ястребец 3” пък се освобождава като писта и ще може да се ползва за тренировки на отбори, за по-малки по мащаб състезания, както и за свободно каране.
За феновете, които нямат възможност да присъстват на място в парка, ще бъдат на разположение две уеб камери, които непрекъснато ще следят какво става там. Така камерите с висока резолюция, които осигуряват картина от пистите в курорта направо към сайта на Боровец www.borovets-bg.com, нарастват общо на девет.

Leave a Reply