Новини, Шарен свят

В Гуцал от курбани и дарения събрахме пари за нова дограма на храма

Традиционният курбан в Гуцал по случай църковния празник Илинден това лято се организира на 26 юли, в неделя.
Подготовката започна още следобед в съботния ден и продължи в ранни зори в неделя. Лошото време не успя да уплаши доброволците, които участваха в приготвянето на курбана.
Бяха раздадени 188 котлета с ритуалното ястие за здраве. Общият приход от раздадения курбан за храм “Свето възнесение Господне” бе 2821 лв. Разходите за закупуване на необходимите продукти бяха на стойност 1919 лв. Разликата от 902 лв. остана за нуждите на храма.
Още преди курбана един човек направи дарение от 100 лв.
На входа на църквата бе поставена и кутия за дарения и след нейното отваряне от петчленна комисия бе установено наличието на сумата от 468,20 лв. Още 18 лв. бяха оставени от посетителите в самия храм, а 20 лв. – след раздаването на курбана. Така цялата сума, която остана в полза на храм “Свето възнесение Господне”, възлезе на 1508,20 лв.
Основна цел, която бе поставена още по време на предишния курбан в селото, бе да бъдат подменени инсталацията и дограмата на храма. След двата курбана наличната сума вече е 2858,65 лв.
Добра новина дойде и след раздаването на курбана, когато бе направено дарение от 1 000 лв., с което сумата за нова дограма е вече достатъчна и предстои нейното изработване. Ще се съобразим с волята на дарителя и неговото име запазваме в тайна.
Благодарим на всички за активното участие в подготовката на курбана.  Пожелаваме на всички здраве и отново да се включат в организацията на следващия курбан в селото ни.

Ангел Христов,
кметски наместник в Гуцал

Leave a Reply