Култура, Новини, Обяви

В две поредни вечери – празници на киното в Туристическата градина

Снимка: Пламен Лобутов

„София филм фест” гостува отново в нашия град. Две августовски вечери тук ще бъдат посветени на киното като част от проявите по случай Празника на Самоков.
Киноманите от нашия град ще имат възможност да гледат „на живо” в началото на следващата седмица три специално подбрани за тях филма. Прожекциите ще бъдат на сцената в Туристическата градина.
Програмата стартира в понеделник, на 19 август, в 20.30 ч., с едно от най-забавните и харесвани български заглавия – „Миграцията на паламуда” на режисьора Людмил Тодоров. Филмът разказва за двама бащи и техните синoве, които се борят с трудния живот на село. Начините им за оцеляване са парадоксални и дори комични. Когато накрая стигат точно там, откъдето са тръгнали – до никъде, вместо с униние, се изпълват с упование и сила, защото са заедно, защото се подкрепят и се обичат.
„Героите ми твърдо вярват, че ще накарат паламуда, който не може да мигрира, да доплува от Черно море в река Янтра и това по някакъв начин отразява идеята и духа на целия филм”, споделя режисьорът. „Миграцията на паламуда” прави хумористичен, но точен портрет на съвременна България. Оператор е майсторът Рали Ралчев, а ролите са поверени на Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев, Владимир Зомбори, Никола Стоянов, Велко Кънев, Ицхак Финци, Гергана Стоянова.
Същата вечер продължава от 22 ч. с филм, който по уникален начин съчетава мъдрост, хумор и режисьорско майсторство – „Ангелският дял“ на британската легенда Кен Лоуч, получил наградата на журито в Кан преди няколко години.
Роби се промъква в родилното отделение, при приятелката си Леони, за да прегърне за първи път новородения си син. В този вълнуващ момент Роби си обещава синът му никога да не изпита трудния живот, който той е имал. Шансът за промяна идва, когато Роби се запознава с Рино, Алберт и Мо, криминално проявени като него, с които се залавя за необичайно начинание – да открият най-доброто малцово уиски в света. Роби се надява това, в което наистина е добър – пиенето, да промени живота му към по-добро. Заедно с приятелите се отправят към Шотландските възвишения, за да поемат най-големия риск в живота си. Дали през следващите двайсет години ще давят мъката от възможния си неуспех или ще достигнат светлото бъдеще с „водата на живота”? Само ангелите знаят…
Последната, трета прожекция, е на следващия ден – 20 август, вторник, от 21 ч., когато любителите на седмото изкуство ще се срещнат с историята на режисьора Станислав Тодоров-Роги по сценарий на Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов – българския филм „Дъвка за балончета“ с участието на Теодора Духовникова и Иван Юруков.
Калин е талантлив рекламист, отегчен от живота. Биляна е авантюристка, която не знае какво иска. Като деца двамата са част от щура банда, която всеки ден попада в различно приключение. Съвсем по детски те си обещават да се оженят, но обстоятелствата ги разделят. Двамата се срещат случайно 25 години по-късно. През петте дни, които имат заедно, те си спомнят детството, мечтите и забравеното обещание…
„Това е история за поколението, което в момента е на възраст между 35 и 40 години, история за детство в комунистическа държава, история за мечти, илюзии и днешната реалност. Филмът е и романтичен поглед към едно време, в което беше възможно да изживееш лудо и шантаво, но същевременно щастливо и искрено детство“, споделя режисьорът Станислав Тодоров-Роги.
„София филм фест на път – Самоков“ се осъществява съвместно с Община Самоков и с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.
Входът е свободен!

Leave a Reply