В ДНА представиха европейски проект за воините-ветерани

Никола Зографски и Лазар Георгиев разказаха спомени за войната. Вдясно – Елена Гълъбова, гл. специалист във Военния клуб.

Навръх празника на Военновъздушните сили – 16 октомври, в библиотеката на Военния клуб /ДНА/ се състоя среща с участието на ветерани от Отечествената война и ученици от 8-б клас /”Компютърна техника и компютърни технологии”/ с преподавателка Емилия Айтова от ПТГ „Никола Вапцаров”.
Срещата бе по инициатива на представители на партньорския европейски проект „In memo” /”Да си спомним”/. Проектът се финансира от Европейската комисия, водеща страна е Италия, а партньори са България, Румъния и Унгария.
От българска страна проектът се изпълнява от сдружение „Национална мрежа за бизнес развитие” и е насочен към хора с увреждания. Идеята е да се отразят животът, спомените на хора – инвалиди от периода 1940-1950 г. Проектът е насочен предимно към участници във Втората световна война, военноинвалиди и техни близки.
Срещи-интервюта предимно с млади хора провеждат всички партньори. На основата на тези срещи ще се подготвят и филми.
На срещата в Самоков спомени за участието си във Втората световна война разказаха Лазар Георгиев и Никола Зографски. Те отговориха и на въпросите на учениците.
От 1 до 3 декември в България ще се проведе среща с представители на всички партньори. Идеята е да се създадат по-трайни връзки между тях, а и клубовете в отделните страни да установят преки контакти помежду си. Проектът ще се изпълнява през тази и следващата година.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*