Здраве, Новини

В едно прекрасно място за живеене си пожелахме повече деца

По инициатива на женската певческа група за автентичен фолклор „Орлица“ в Бели Искър на 21 януари бе отбелязан Бабинден. Певиците и гостенките ни се събрахме в уютното заведение „Сладко и солено“. Начело на трапезата бе Девка Драганова, медицинска сестра и дългогодишна служителка в сферата на детското здравеопазване. През грижовните й ръце са преминали стотици бебенца и деца от Самоков и общината. Сред гостите бяха и уважаваният хирург д-р Лидия Джоргова с майка си, също медицински работник, и с милата си дъщеричка.
Леля Девка се бе пременила в красивата си носия и я обявихме за главното действащо лице – бабата акушерка. В духа на традицията наскоро станалата за трети път баба Антоанета Никушева й поля ръцете с менче с натопени в него здравец и босилек и я дарува със сапун и кърпа с вързана в нея пара. Поливането се извърши на стъпалата отвън – за да се пресече всичко зло. Бабата акушерка хвърли вода нагоре – колкото са капките, толкова да са късметът и здравето. Всички жени около богатата софра получиха в дар стръкче здравец и сапун.
Бабата акушерка изкъпа и пови „бебето“ /кукла/ в пълно мълчание – за да е спокоен сънят на детето. То бе дарено с бяла вълна – да има дълъг и щастлив живот, с червена вълна – да е румено, с просо – да расте и да е богато, с мед – да е работно като пчелата и да продължи рода.
Жените поискаха прясната баба Тони да покаже как разнася бебето и му пее, за да не плаче. Запяха се песни – народни, стари градски, а и вечни естрадни хитове благодарение на караокето, предоставено ни от любезната собственичка и наша скъпа приятелка Мира Радева. Извихме буйни хора, които пренесохме и на площада сред закачки и спомени за весели случки. Припомнихме си и гатанката: „Кое е по-голямо и от царя?“ – „Детето”!

Трендафилка Никушева

Leave a Reply