Култура, Новини

„В малките часове на опияняващата нощ”… събраха 2000 лв. за бедстващите в Мизия

Истински фурор пожънаха представленията тази есен на театрална трупа „Веселушко” към читалище „Любословие”. Младите актьори Теодора Спасова и Петьо Кисов приковаха умовете и сърцата на зрителите с ролите си в спектакъла на руския автор Валентин Красногоров „В малките часове на опияняващата нощ”.
Театралите, наставлявани от режисьорката Весела Колешанова, събраха 2020.06 лв. по време на седемте си благотворителни излизания на сцената на Младежкия дом! Сумата вече е преведена като дарение на пострадалите от наводнението в Мизия. Съдействие за благородното дело е оказала и ръководителката на БЧК в Самоков д-р Виолета Москова.
Весела Колешанова буквално влетя в редакцията на „Приятел” на 19 декември със сияещо лице. „Изумена съм! Не очаквах да съберем такава сума, това бе приятна изненада за състава. Благодаря от сърце на нашите съграждани, които подкрепиха инициативата ни и дадоха своята лепта за по-бързото справяне с трудностите на българите в Мизия. Горда съм със самоковци”, възкликна опитната режисьорка.
Според нея интелигентната публика е оценила художествената стойност на спектакъла и това може да накара съставът да изиграе още няколко непланирани предварително представления през новата 2015 година.
„Ще съм най-щастливия човек на света, ако започнем да се радваме повече на даренията, които правим, отколкото на подаръците, които получаваме. В контекста на предстоящите празници посланието ми звучи така – нека се държим по-често като Дядо Коледовци и по-рядко като радващи се на подаръците малчугани”, завърши В. Колешанова.

Красногоров се свързал с Колешанова след публикация в сайта на „Приятел”

Почти куриозна случка се разиграла в дните около премиерата на представлението през ноември. Режисьорката В. Колешанова влязла в контакт с автора на пиесата В. Красногоров след публикация в сайта на в. „Приятел” във връзка с предстоящото тогава излизане на сцена на „Веселушко” със спектакъла на руския драматург. Двамата се запознали задочно във Фейсбук и уточнили някои подробности. Г-н Красногоров се е запознал и с излезлите в сайта /и във вестника/ отзиви за постановката на Антония Бояджиева, Яна Василева и Виолета Кинова.
„Той се отнесе доста благосклонно към идеята ни и затова искам да му благодаря от сърце”, изрази Весела признанието си към своя руски колега.

Делян Василев

Leave a Reply