Новини, Туризъм

В Неготино – празник на туризма и приятелството

Част от самоковската група пред водопада

Петък, късен следобед. 14 запалени планинари от дружество „Рилски турист” заминаваме на югозапад – посока Македония, гр. Неготино. Поводът е празникът на града и организираният по този повод преход в планината Кожуф. Поканата и любезното домакинство идват от местния спортен клуб по планинарство, алпинизъм и ориентиране /СПАОК/ „Антигонеа”.
Празникът се чества на 8 ноември и е свързан с освобождението на града от фашистката окупация през 1944 г. Градът не е много голям /има около 19 хил. жители/, но началото му датира от 3 в. пр. Хр. с появата на древния град Антигон. Климатът и местоположението му в район Тиквеш предполагат развитие на лозарството и лозаро-винарската промишленост.
След петчасово пътуване пристигаме в хотел „Памела” в Неготино. В ресторанта празненството е вече в разгара си. Домакините са се погрижили нищо да не липсва – има повече от дузина вкусни, домашно приготвени гозби, засукани тиквешки ракии, червени и бели вина, неуморим оркестър. Истински празник за всички присъстващи!…
Събота, 8.30 ч. – начало на похода. Групите са събрани – общо около 160 души от туристически дружества в Македония, България, Сърбия и Босна. Най-радващото е, че има и много деца от местното училище, похвала за което заслужава председателят на СПАОК „Антигонеа” и преподавател в местното училище Александър Гичовски.
С автобуси и леки коли преминаваме през прохода Демир капия и достигаме изходната точка на пешеходния ни преход – с. Дрен. Маршрутът включва 20 км по северните склонове на Кожуф планина, покрай реките Копришница и Моминска и достигане до крайната цел – Моминско-Копришничкият водопад. Пътят е приятен, с неголям наклон, цветният есенен Кожуф ни предоставя чудни гледки, а времето е като по поръчка – прекрасен, слънчев ноемврийски ден.
Междинната ни спирка е манастирът „Св. Георги”, сгушен в полите на Кожуф – уютен, спретнат и красив. Домакините са се погрижили да има топъл чай за всеки. Релаксираме, похапваме, правим общи снимки и… отново на път.
Продължаваме изкачването в стегнато темпо. Последният участък се оказва истинско предизвикателство, особено за най-малките, защото е “офроуд” слизане през гъст, горист и много стръмен склон. Домакините са подсигурили въже и къде на три, къде на четири крака, къде с носене, къде с бутане, и мало, и голямо се добираме до водопада. И имало защо!
Макар и не много пълноводен – заради сезона, 30-метровият водопад е красавец, особено на фона на цветната горска омая наоколо. Трудно се събираме многото туристи на малкото свободно място за наблюдение и снимки, но все пак всички желаещи се фотографират за спомен. Истинско удоволствие е да се видят толкова щастливи и усмихнати хора – от 3- до 73-годишни, поуморени, поизцапани и леко измокрени, но истински влюбени в природата!
Любуваме се на гледките, снимаме и… започваме да крачим бодро по обратният път. Денят лека-полека преваля и 10-те километра ги вземаме набързо.
Предстои втора празнична вечер с традиционното “Тафче на графче” за всеки и последвала нова доза гозби, напитки, песни и танци без край. Председателят на “Антигонеа” Александър Гичовски връчва почетни грамоти на всички дружества, участвали в похода. Разменяме подаръци и пожелания. От името на дружество „Рилски турист” председателката Марияна Илиева поднася подаръци и изказва големи благодарности на домакините за чудесната организация и гостоприемството.
Неделя преди обяд, Неготино, 8 ноември е – Димитровден по местния религиозен календар, а за нас – по старому. Вземаме си довиждане с добри приятели, на никого не му се тръгва, а и как да бъде другояче след като си изкарал два прекрасни дни сред добри и позитивни хора…
Попътно се отбиваме в Щип – да разгледаме централната част, да запалим по свещичка в църквата „Св. Никола” за Димитровден и за св. Архангел Михаил.
България ни чака!
Благодарим ви и до скоро, скъпи приятели – Аце, Любчо, Ивица, Ангел, Сашо, Вацек, Драган, Беба… и още, и още! До нови срещи!

Добромир Фингарски
Снимки: авторът

Leave a Reply