Кухня, Новини, Шарен свят

В Ново село честваха Преображение Господне с „Най-вкусни зелник и баница”

Конкурс под надслов „Най-вкусни зелник и баница” организира в събота, на 10 август, в Ново село местното читалище „Васил Левски – 1951”. Поводът бе големият християнски празник Преображение Господне. Празникът се отбелязва на 6 август, а конкурсът се състоя в първия почивен ден след тази дата.
Инициативата бе на кметския наместник в селото Величка Стойнева и на читалищното настоятелство. Грамотите и наградите на отличените пък изготви Йорданка Паунова.
Присъстваха 36 жители и гости на малкото село. За големия православен празник Преображение Господне говори председателят на читалището Бойка Михайлова. На този ден по традиция всеки трябва да се замисли, да си спомни, че е имало случаи, когато е постъпил неправилно, и да вземе мерки да се преобрази, да стане по-добър.
Комисия от компетентни и авторитетни външни оценители с добри вкусови рецептори класира най–хубавите зелници и баници по критериите: новоселска технология, отличен външен вид и вкус.
Първо място бе присъдено на Величка Стойнева за зелник по новоселска технология, второ – на Бойка Будинова за нейната баница, а трето – на Елка Иванова.
Единодушно бе решението конкурсът да стане традиционен.

Leave a Reply