История, Новини, Образование, Снимки

В НУ „Станислав Доспевски” честваха 1-и ноември с родолюбиви игри, ще ги дават по ТВ „Евроком”

В навечерието на Деня на народните будители ученици от НУ „Станислав Доспевски” сътвориха истински празник на българщината. В понеделник, 30 октомври, четири отбора с по четири участника от четирите четвърти класа в училището се впуснаха в състезателна игра под надслов „Познавам ли моята България?” Надпреварата се състоя със съдействието на гостите от Пътуващото читалище „Бащино огнище” със седалище в ученическата почивна база „Шумнатица” край Боровец.
„В навечерието сме на един от най-българските празници – 1 ноември, Денят на народните будители. Ден, в който всеки от нас си спомня с възхищение и уважение за онези достойни, горди и непокорни българи – просветни дейци, революционери, които учеха как се обича България и как се умира за нея. В съвременна България учителите са тези, които са призвани да носят кръста на будители и обществото ни има нужда от тях, защото ни бранят от невежеството. Изграждайте високообразовани и конкурентноспособни личности – това е днешната ви мисия, скъпи учители, като пазители на изконните български ценности. Бъдете достойни и горди наследници на завещаната ни българската духовност и традиции и гледайте със самочувствие в бъдещето на България”, развълнувано заяви директорката Камелия Асенова.
Гости на родолюбивата проява бяха народният представител Валентин Милушев, кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, общинският съветник Васил Зашкев и др. Тук бе и създателят на Пътуващото читалище Ивайло Шопски.
Самата игра премина в три кръга. В първата част участниците представиха по атрактивен начин забележителности от Самоков – Бельова черква „Рождество Богородично”, читалище-паметник „Отец Паисий”, Девическият манастир „Покров Богородичен”, Голямата чешма. Във втория кръг учениците имаха за цел да представят българска забележителност, да намерят нейния макет и да го поставят на правилното място на опънатата голяма карта на родината. Малчуганите се спряха на Царския дворец и сградата на Патриаршията на хълма Царевец във Велико Търново; Големият дворец и Златната /Кръглата/ църква в Преслав; Рилския и Троянския манастир; Асеновата крепост и храм-паметника „Александър Невски”. Направи впечатление отличната подготовка на участниците. Третият кръг – редене на пъзел с родна културно-историческа забележителност и отново поставянето й на най-точното място на картата – предизвика и най-голямо вълнение у децата.
Изпълненията на учениците бяха оценявани от жури с председател Атанас Величков от Пътуващото читалище „Бащино огнище” и членове – учителите Гергана Шейнова и Георги Зафиров.
Самите участници и някои от учениците-зрители бяха пременени в народни носии. В паузите пък децата пяха патриотични песни, танцуваха ръченица и се хванаха на голямо общо хоро.
Накрая отличилите се тимове, наречени на имената на хан Кубрат, хан Аспарух, хан Крум и хан Омуртаг, бяха наградени с енциклопедии и образователни игри от ръководството на училището и с книжки и други подаръци от Пътуващото читалище „Бащино огнище”.
Във фоайето на училището пък бе подредена изложба с икони на последователи на прочутата самоковска зографска школа. Оформен бе и кът с типични носии, плетива и бродерии от Самоковския край и със стоки и вещи от бита на българина от миналото. Показано бе и своеобразно класно училище от миналото с писането с перо на пясък.
Своеобразният урок по родолюбие продължи и в двора на училището, където бе акостирал автобусът на Пътуващото читалище, който се радваше на изключителен интерес през целия ден от страна на ученици, учители и родители.
Поздравления за всеотдайността си заслужават и всичките включили се педагози в подготовката на празника и в украсата на физкултурния салон с ликовете на народни будители.
В началото на ноември цялото празненство-състезание ще бъде излъчено по телевизия „Евроком”, а репортажи и интервюта ще бъдат пуснати и по някои от националните радио станции.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1874757822554158

Leave a Reply