Крими, Новини, Образование

В ОУ „Митр. Авкс. Велешки” откриха… детско полицейско управление

Ученици от 2-а клас с класен ръководител Ирина Найденова и възпитател Светла Ашкова от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” станаха доброволци и в продължение на две години ще се обучават извънкласно по програмата на МВР „Детско полицейско управление”.
Това стана ясно на първата среща на малчуганите на 16 май, във физкултурния салон на училището, с хората, които ще ги обучават – Емил Филипов, началник „Охранителна полиция” в РУП, началникът на КАТ Георги Елин, полицейският инспектор Христо Йотовски и инспекторът от Детска педагогическа стая Мариян Бончев. Тук бяха и шефът на полицията Филип Благоев, временно оглавяващият „Криминална полиция” Янко Рогачев, помощник-директорите на училището Елена Дамянова и Даниела Трохарова.
Доброволците обещаха да познават своите права и задължения, да бъдат вежливи и добронамерени, да носят отговорност за своите постъпки, да не се примиряват с нарушенията и винаги да помагат на хора в беда.
Общо 12 детски управления бяха сформирани в този ден в Софийска област. Темите за обучение са подбрани от представители на МВР, просветното министерство, Червения кръст, Българската православна църква и БТС. Чрез теоретични и практически занимания децата ще се учат да оказват полицейска лична защита и долекарска помощ, да допринасят за безопасността на движението, ще се запознаят и с важни етични и правни норми. В ролята на учители ще се изявят полицейски служители, психолози, медици, туристически деятели и др.

Делян Василев

Leave a Reply