В ОУ „Митр. Авкс. Велешки” се влиза вече само с електронни карти

ОУ “Митрополит Авксентий Велешки“ стана първото училище в Самоков, което въвежда електронен пропускателен режим. От 9 февруари влизането и излизането на ученици, учители и останалия персонал през двата входа на сградата става само чрез карти с индивидуални кодирани чипове.
Директорът Христоско Чамов коментира, че нововъведението е с цел да не се допускат инциденти с външни хора, както и за да се следи движението на учениците, тяхното присъствие или отсъствие от занятия, напускането на сградата през учебно време. Всеки ученик разполага с електронна карта. Наистина, електронната система изисква сериозни средства, но и залогът е голям – сигурността, здравето и дори животът на учениците, техните преподаватели и останалите служители.
Разбира се, осигурена е и охрана. След проверка на личните документи на родителите или други външни посетители, служителите записват данните и при кого те отиват. При необходимост пък от спешна евакуация се натиска т. нар. паник бутон и всички могат бързо и безпрепятствено на напуснат сградата.
Все още в малко училища в страната е въведен подобен достъп, но като се имат предвид нарастващите инциденти в учебните заведения, вероятно ще се стигне и до задължителното му прилагане.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*