В ОУ „Христо Максимов“ почетоха живота и делото на своя патрон

Въпреки сложното ни съвремие децата и колективът на ОУ „Христо Максимов“ намериха начин да почетат живота и делото на своя патрон. В седмицата, предшестваща рождението на големия учител, писател и публицист – 13 февруари, учениците от началния етап се включиха в поредица инициативи. Първокласниците изработиха специално табло за Христо Максимов, както и красиви кошнички с цветя. Третокласниците разгледаха старите училищни албуми, откъдето почерпиха вдъхновение за свои авторски стихове, съчинения и рисунки. Второкласници и четвъртокласници пък експонираха изложби в училищното фоайе.
Кулминацията на честванията бе милото тържество, подготвено и сътворено от четвъртокласници с ръководители Румяна Павлова, Любомира Тинчева и Боряна Спасова.  Те изразиха почитта и преклонението си към забележителния живот на великия българин със специално подготвени стихове, рецитации и песни. Заради противоепидемичните мерки малчуганите записаха проявата и поздравиха своята публика виртуално на самия 13 февруари, когато се навършват 154 години от рождението на Христо Максимов – учителят, който даде всичко що можеше на България, на нейната интелигенция и на българското училище.

„Щастливи сме, че днес имаме възможността да изразим признателността и респекта си към нашите преподаватели, да почетем патрона си, както и всички онези велики хора, благодарение на които езикът ни, както и самата ни родина, са се съхранили през вековете.“
„Това сме ние днес. Това е нашето училище. Не с нас започва летописната книга, но ние старателно и с чувство на гордост ще я списваме, за да се знае за нас.
От миналото вземаме огъня, а не пепелта. Посрещаме празника с усмивка, но и с увереност, че сме възпитаници на училище с достойно минало и богати традиции.
Ще следваме  заветите на нашия патрон. Ще разказваме за живота и делото му, за любовта му към Родината, към учителството и децата.
Ще вървим  ръка за ръка и ще следваме пътя, завещан  ни от първите, дръзнали да запалят светлината на знанието в долна махала.“
„Отправяме поглед към бъдещето с надежда и със светлата и чиста Максимова вяра:
 „Твърдо вярвай в бъдещето,
То е светло, славно,
То не мяза на днешното,
То е идеално!“
С голяма радост и с осъзната отговорност училищното ръководство прие и поздравителния адрес на д-р Георги Константинов Максимов – правнук на брата на Христо Максимов – Коста.

х х х

Христо Максимов се ражда на 13 февруари 1867 г. в Самоков в семейството на гайтанджията Димитър Максимов и съпругата му Мариола. Той живее достоен и изпълнен със смисъл живот – на учител, писател и публицист. В своите издания Максимов разкрива идеите си за българско образование. Стреми се да бъде полезен на учителството. Той иска българското дете да бъде знаещо и можещо, да расте добре възпитано и отговорно. Открива една от най-важните тайни за всеки учител – да разбира и обича децата.
Тази година се навършват 154 години от рождението на Христо Максимов, както и 111 години, откакто училището носи достойно неговото име.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*