Култура, Новини

В Поповяне – празник на… дзивата

Танцов състав “Рилска магия” с ръководител Стоян Димитров към читалище “Христо Ботев”, Говедарци

Наистина в празник се превърна тържеството на открито на площада в Поповяне на 15 октомври, посветено на местния деликатес дзива /оригинална „кисела” баница/ и картофите.
Традиционният конкурс за дзива бе спечелен от Сийка Берова, а първи в конкурса за ястия от картофи бяха класирани Снежанка Пенева и Веска Червенкова. Майсторките и подгласничките им /мъже не се престрашиха този път да участват в конкурсите/ бяха оценени от жури с председател писателят Бойко Беленски и наградени от народния представител Таско Ерменков, кмета на общината Владимир Георгиев, зам.-кмета Люба Кленова и кмета на Поповяне Елена Михайлова, която отбеляза, че дзивата се прави „не само с брашно, сирене, яйца и масло, но и с много любов…”
От кулинарните изкушения опитаха мнозина от присъстващите. За домакини и гости бе дадена и безплатна почерпка.
Настроението в слънчевия ден повдигаха допълнително певиците от софийското читалище „Белите брези” и от съседното село Алино, младите танцьори от състав „Рилска магия” в Говедарци с ръководител Стоян Димитров и оркестър „Самоков”.
Местни самодейци представиха в началото и жива картина – свекърва посрещна със зелник жътварките. Така бе символизирана и приключващата работа за прибиране на реколтата. С чудесни изпълнения на „Хубава си, моя горо” и „На многая лета” се изяви Жорж Йорданов, участник в мъжкия вокален ансамбъл Vox Orphikus /”Глас Орфеев”/, син на поповянци. До късно в приятния следобед на мегдана свири музика и се виха народни хора, на които се хванаха не само местни жители, но и гости от съседни селища, от Самоков и София.
Празникът на дзивата и картофите се състоя за девета поредна година. Организатори бяха Община Самоков, кметството в Поповяне, местното читалище „Светлина-1940” с председател Елена Цолева, бизнесменът Славчо Червенков и земеделската кооперация в селото.

Тодор Попов

Снежанка Пенева и Веска Червенкова

Leave a Reply