Култура, Кухня, Новини

В Поповяне – празник на картофите и… дзивата

Традиционният празник на картофите и дзивата и приятното слънчево време събраха на 13 септември на площада в Поповяне стотици жители и гости на селото. Те бяха топло приветствани от кмета на общината Владимир Георгиев.
Преди това сценка на местни самодейци показа стародавен ритуал, посветен на приключилата жътва. Изтъкнато бе, че реколтата тази година е добра.
На маси насред площада бе подредена и изложба на ястия от картофи и дзива – характерна местна баница с мая.
Голямата конкуренция затрудни компетентното жури при избора на най-добрите майсторки-кулинарки. В крайна сметка първа бе класирана Елена Новакова с подгласнички Иванка Берова и съвсем младата Лилия Цолева. Награди обаче получиха всичките 13 участнички.

Безспорен победител при ястията с картофи стана художничката Емилия Коларова, приготвила тиква, пълнена с картофи и моркови, запечена на фурна с кашкавал – завидно произведение на кулинарията, пък и на изкуството. Втората и третата награда бяха за Мирослава Карабельова и Катя Яшова.
От името на фирмата на Славчо Червенков, която чества 20-годишен юбилей, и кооперацията бе осигурен безплатен обяд за всички присъстващи. За още по-доброто им настроение се погрижиха певците Стоян Доспевски и Георги Казаков. Млади и стари се хванаха на хорото.
Празника на поповянци уважиха и председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете на общината Радослав Стойчев и Васил Сайменов и др. За добрата организация принос имаха кметът на селото Константин Беров и председателят на местното читалище „Светлина 1940” Симеон Цинцарски.
В специална кутия бяха събрани пари – дарение за пострадалите от наводненията в страната ни.

Тодор Попов

Кметът на Поповяне Константин Беров

Leave a Reply