Новини, Читателски, Шарен свят

В Продановци се събрахме на празник без музика…

Отколешна традиция в нашето село на 31 декември е да празнуваме „Груйо Васильо”. Този празник всяка година ни събира около 18 ч. на площада в Продановци. Всички сме в приповдигнато настроение, облечени в селски носии, играем хоро, веселим се. Жените припяват на два или три гласа, мъжете потропват в такт с носещата се жива музика, подхвърлят се закачки.
И тази година въпреки студеното време се събрахме в центъра на селото. Дойдоха ни и гости – от сдружението „Чакър войвода” с топчето, но… нямаше я музиката. Почакахме, почакахме, пък се разотидохме разочаровани. Че празник става ли без музика!?…
Не знаем какви са причините – дали от Общината в Самоков не са отпуснали пари за празника или пък кметът на селото не си е свършил работата. Нека да се отговори, а не да гадаем и да се носят разни слухове. Още повече, че традицията трябва да живее…

Жители на Продановци

Б. Р. Пред наш представител кметът на селото Борислав Стаменов пое изцяло вината за проваленото честване. „И аз много съжалявам, че се получи така. Бях говорил с трима музиканти, местни – от Продановци, които обаче не дойдоха. Дали заради студа, дали са имали друга причина – не знам. Бях приготвил и парична сума за тях. Поемам отговорността, защото може би трябваше да имам и резервни варианти. Обещавам със заделените средства да организираме празник при първата подходяща възможност”, заяви Стаменов.

Вън от казаното от кмета, както е известно, Продановци е единственото село в общината, в което няма читалище. А това също не помага за развитие на културен живот и за запазване на традициите. На много места в нашия край бяха организирани тържества по време на коледно-новогодишните празници, като организатори на повечето от тях бяха читалищните ръководства. Недопустимо е едно средно голямо село като Продановци /в което живеят и доста млади хора/ единствено от 24-те села в общината да няма читалище.

Leave a Reply