Новини, Шарен свят

В Продановци съживиха традиция отпреди половин век

След 50 години в Продановци съживиха една традиция. Край малката рекичка под Продановския рид навръх Йордановден се събраха много жители и гости на селото. Кметицата Емилия Драганова, облечена в красива народна носия, посрещаше хората край преградения яз. Млади и стари с любопитство разглеждаха наоколо. Нетърпеливи младежи рано-рано се разсъблякоха, готови да се хвърлят в ледената вода и да уловят кръста.
Архиерейският наместник в Самоков свещеноиконом Петър Стоименов отслужи тържествен водосвет и хвърли светия символ в реката. Десет млади момчета веднага скочиха. Пръв в оспорваната надпревара бе 18-годишният единадесетокласник Ангел Млекарски, който, както по-късно стана известно, е и член на клуба на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода”. Въодушевен от победата, той сподели, че си е пожелал здраве, щастие и любов.
На моста над реката се изви хоро, което поведе кметицата. Всички желаещи похапнаха от осветената питка и си отсипаха в шише светена вода. За по-сериозните мераклии пък имаше по чаша греяно вино и греяна ракия. Развълнувани, присъстващите си пожелаха честването на Богоявление в селото да се превърне отново в традиция.

Евгения Попова

Leave a Reply